Újboregyetem 2006
Idõpont: 2006. november 10. péntek, 16-20 óra
Helyszín: Gerbeaud Ház, 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7. Átrium terem
Elõadások és elõadók:
1. A 2006. évjárat szakmai értékelése, a bortermés várható minõsége a termelõk és a fogyasztók elvárása szerint
Elõadó: Dr. Gál Lajos, a Szõlészeti és Borászati Kutató Intézet-Eger igazgatója
A korábbi gyakorlat szerint elõadónk elemzi az elmúlt évjárat idõjárását, annak hatását a szõlõtermés mennyiségére és minõségére, majd országos kitekintésben a legfontosabb régiók várható bor minõségét részletezi. Sav és tannin karakter, alkoholosság és testesség, az illatok, ízek gazdagsága, érlelhetõség. Vajon a piac hogyan árazza be a 2006. évjáratot?
2. „Szüretkor a pincében”– Jellemzõ bortípusaink kóstolással egybekötött bemutatása születésük korszakában
Elõadók: Áts Károly, Dula Bence, Kemendy László, borászok
Különleges alkalmat kínálunk hallgatóinknak, mely során mustot, erjedõ murcit, kierjedt, de még nem letisztult újborokat kóstolhatnak. Elsõ kézbõl, a termelõtõl kaphatnak ismereteket, vajon mit mutat, milyen jövõt ígér egy fehér, egy rosé, egy vörös és egy Tokaji borkülönlegesség a fejlõdési pályája kezdõ pillanatában.
3. A bor szerepe a keresztény kultúrában
Elõadó: Dr. Mail József, Veszprémi Egyházmegye Gazdasági Hivatal, gazdasági helynök
Szent Márton napjához kapcsolódó újbor ünnepünk természetes módon kínálja az alkalmat, hogy a kereszténység és a bor hagyományos és sokszínû összekapcsolódását bemutassuk. Az óriási témából ízelítõ: a bor a keresztény kultúrában, a liturgiában, a bor szimbolikája a bibliában.
Boregyetemünket szokás szerint a finom borokon kívül ízes falatok is kísérik. Szent Márton lúdjából ropogós, átsült töpörtyût, zsírjával megkent puha kenyeret és a liba étkek klasszikus kísérõjét, Zalából származó sült gesztenyét kínáljuk vendégeinknek.
Regisztrációs díj: 4000 Ft / fõ
Korábban