Újabb glicerines bor borzolja a kedélyeket
Szintetikus glicerint és azorubin színezéket találtak a Balaton-Vin Kft. két borában. Az azorubin (E 122) szintetikus színanyag használatát a cég „Doncella” félédes vörös asztali borában mutatták ki. A társaság egy másik termékérõl, 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignonról pedig a mintavételi eljárás során bebizonyosodott, hogy glicerin hozzáadásával készült.
Farsang Tibor egri pincészetébõl származó 2008-as évjáratú Egri Ottonel Muskotály fehér borból pedig mesterséges édesítõszert, szacharint mutattak ki. Az ilyen anyagok felhasználásával készített borokat pedig a szõlõtermesztésrõl és borgazdálkodásról szóló törvény értelmében közfogyasztásra tilos forgalomba hozni.
A jogsértések sora ezzel korántsem teljes: egy miháldi termelõ uborkájában az amúgy tiltólistán szereplõ, felhasználását tekintve 2008. év végéig engedélyezett diklórfosz növényvédõszer hatóanyagot talált a Veszprém Megyei MgSzH NTI illetékes növényvédelmi felügyelõje – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.
Forrás:
Pénzcentrum.hu
http://penzcentrum.hu