Új erõk Tokaj-Hegyalján
Tarcal – borturizmus magas fokon
Turisztikai szempontból Tarcal az egyik legszínesebb települése Tokaj-Hegyaljának, elég csak a helyi borászatokra gondolni, akik közül a Gróf Degenfeld Szõlõbirtokot, az Andrássy Pincészetet, a Királyudvar Szõlõbirtokot, a Hímesudvar Pincészetet, a Tokaj Kikelet Pincészetet, a Bott Pincét, a Dorogi Testvérek Pincészetet, a Tokajicumot, s a Basilicus Szõlõbirtokot érdemes megemlíteni. Utóbbi új szereplõje a borvidéknek, és túl azon, hogy a hagyományos, helyi szõlõfajtákból (furmint, hárslevelû, sárgamuskotály) hosszabb érlelésre szánt borokat – szárazat és édeset egyaránt – készítenek, nemrégiben EU-s támogatásból felépítettek egy modern látogatóközpontot is, mely a térség borturizmusát saját erõbõl kívánja megszervezni.
A Basilicus Borkultúra Központ funkciója ugyanakkor eltér a többi, a turizmusra építõ tarcali egységtõl. A tavaly átadott épületegyüttes legfõbb célja, hogy a kultúrtáj értékeit megõrizve, a helyi turisztikai szolgáltatókkal együttmûködve (Mádi Kúria, Oroszlános Borvendéglõ és Borhotel, Dorogi Testvérek Pincészete, Hímesudvar Pincészet, Barta Pince, Tokaj Kikelet Pince, Bott Pince, Tokaji Borecet Manufaktúra, Bártfay Kúria, Kaláka Pince, Elsõ Mádi Borház, Sárga Borház) lendületet adjon a térségnek. A központ a helyi turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bõvítésével kívánja a helyi borok, élelmiszerek és természeti értékek ismertségét, népszerûségét növelni
A Basilicus Borkultúra Központ partnereitõl ugyanakkor, akik borászatokat és kistermelõket együttvéve jelenleg tizenöten vannak, a Basilicus nem kér semmiféle tagdíjat vagy marketing-hozzájárulást. A vezérelv – mint a tulajdonos, Basa Richard nyomatékosította – nem a gyors megtérülés, hanem a lokális értékek megõrzése
Tállya – mûvészetre és gasztronómiára hangolva
A borvidék legnagyobb múlttal és jelentõséggel bíró települése minden kétséget kizáróan Tállya, melynek elsõdleges bázispontja: az Oroszlános Borvendéglõ és Borhotel.
Az Oroszlános Borvendéglõ és Borhotel a gasztronómiai megújulás egyik élharcosa kíván lenni Tokaj-Hegyalján, amely elsõsorban a minõségi, helyi alapanyagok használatában, a szezonális ajánlatokban, a hagyományos és a modern konyhai technológiák ötvözésében, tehát a Slow Food-szellemiség gyakorlatba ültetésén keresztül mutatkozik meg. Gasztronómiai kínálatát az a Rurecht László állította össze és fejleszti, aki több nívós étteremben is végez hasonló tanácsadói munkát. Az Oroszlános étlapja a vidéki polgári és népi konyha hagyományain alapuló fogásokból áll össze, szem elõtt tartva az évszakokat, az ünnepeket. 2012-ben történt fejlesztésük óta fürdõházat és egy új hotel-szárnyat is építettek, négy csillagos minõségben.
A hotel üzemeltetõje, Márton-Kováts Krisztina eltökélten hiszi: ahhoz, hogy a településre vendégek érkezzenek, a helyi turisztikai egységeknek részt kell vennie a programkínálat fejlesztésében. Az Oroszlános Borvendéglõ és Borhotel igyekszik ebben példát mutatni, ennek megfelelõen elkötelezett támogatói a Tályáért Egyesület szervezésében megvalósuló Tállya Art programsorozatnak (július 21-26.), melynek a több mint 300 éves múlttal rendelkezõ Maillot kastély ad otthont.
Tálya Art Alkotótábor – július 21-26.
A Tállyáért Egyesület pályázatot hirdet fiatal mûvészeknek a következõ kategóriákban: divattervezés, ékszerkészítés, szobrászat, építészet, belsõépítészet, fotó. A Tállyáért Egyesület célja egy olyan alkotótábor létrehozása, ahol a különbözõ mûvészetek felõl érkezõ alkotók különbözõ túrák és bemutatók segítségével megismerik Tállyát, és a Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi hagyományival rendelkezõ településre jellemzõ történetek, tárgyak, hagyományok felhasználásával tervet készítenek egy mûvészeti alkotásra. A terveket szakmai zsûri bírálja el. A Tállyáért Egyesület vállalja, hogy finanszírozza a nyertes munkák megvalósítását, illetve széles körben biztosítja azok megjelenését. Az alkotótábor programja: