Skip to content

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Új ellenállóbb szõlõt tesztelnek

Az intézet 2012-ben egy európai uniós program keretében kezdte a kísérletet a szekszárdi Mészáros Borház Borászati Kft.-vel együttmûködve; az SZBKI és a borászat két kék és két fehér szõlõfajta viselkedését vizsgálta.

A fajták nemesítéséhez szubtrópusi és kelet-ázsiai szõlõfajt, valamint az európai szõlõ egy közép-ázsiai fajtáját használták fel. Kozma Pál osztályvezetõ elmondta: az eddigi tapasztalatok szerint az új fajták ültetvényein még járványos idõszakban sem kellett kémiai növényvédelmet alkalmazni peronoszpóra-, lisztharmat- és botritiszfertõzés ellen, azonban az egyik kék fajta érzékeny volt a fekete rothadásra.

Az Amerikából érkezett gombabetegség elleni védelem a program kezdetekor nem merült fel, az új generációs kísérleti fajtákba már a fekete rothadással szembeni ellenálló képességet is beépítik – tette hozzá.

Több helyen zajlik a kísérlet

A szakember beszámolt arról, hogy a szekszárdi ültetvény mellett a villányi Bock pincészetnél már harmadéves ültetvényen folytatnak hasonló kísérletet, amelyet kiterjesztenek a borotai Koch pincészet ültetvényeire is. Az intézet három fehér és két vörös szõlõfajtát jelentett be állami minõsítésre, amelyet ötéves vizsgálat után kaphatnak meg. Mészáros Pál, a Mészáros Borház Borászati Kft. tulajdonosa elmondta: a négy fajtát összesen három hektáron termesztik egyenlõ arányban.

Az ültetvényen eddig egyáltalán nem kellett a gombabetegségek ellen védekezni, teljesen vegyszermentesen lehetett termelni. A szõlõbõl hektáronként átlagos mennyiséget, száz mázsát szüreteltek, de a termõképességük lehet nagyobb is. A nem rezisztens fajták esetében évente 8-12 alkalommal – tíznaponta vagy kéthetente – kell védekezni a fertõzésekkel szemben, a permetszer és a kijuttatás költsége hektáronként eléri a kétszázezer forintot.

Nem kellenek vegyszerek

A kísérleti fajtáknál a vegyszerek sem terhelik a környezetet – jegyezte meg. A pincészet tulajdonosa elmondta, hogy a négy vizsgált szõlõfajta közül a rothadékonynak bizonyult kék fajtából korai szüret után rozé bort készítettek.

A vörös szõlõbõl Pinot noir jellegû bor lett, a két fehér fajtából készült bor önálló karakterrel bír, az egyik muskotályos, a másik citromfû aromájú. A pincészet vegyszermentesen termelt borai jól szerepeltek a rezisztensfajták két hazai kóstolóján is – tette hozzá Mészáros Pál.

Forrás:
Tõzsdefórum
http://www.tozsdeforum.hu/

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Rövidesen a borászok házához megy a palackozóüzem Tokajban
NextContinue
Túráztál már borbárokban? – Budapesti Borbár Túra elõször

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press