Tutankhamon szerette a fehéret!
[tn_2_bal.jpg]Rosa Lamuela-Ravenós és kollégái a barcelonai egyetemrõl folyékony kromatográfiát és tömeg-spektrométert használtak, hogy a síremlékben talált 6 edény tartalmában fellelhetõ maradványokat analizálják. Mindegyik borkõsavat tartalmazott, ami a szõlõ kémiai jellegzetessége, de csak egyetlen közülük tartalmazott syringic-savat (hát, errre neked kell rájönni, nincs a szótárban…), ami a vörös szõlõszem héjában található – ez a héj adja a vörös bor színét.
Ennek az utóbbi kemikáliának a hiánya utal arra, hogy a többi öt edény fehérbort tartalmazott.Mivel valószínûtlen, hogy az egyiptomi borkészítõk eltávolították volna a vörös szõlõszemek héját, hogy fehérbort készítsenek, ahogy a modern borkészítõk teszik, ebbõl adódóan a következtetés az, hogy fehér szõlõ is létezett Tutankhamon idején.
Az õsi Egyiptomban, vörösbort helyeztek el a síremlékben, hogy elkísérjék a halottat a túlvilágra.
Nagyon jó italnak kellett, hogy tartsák – mondta Lamuela-Raventõs, akinek a felfedezését az Archeológiai Tudományok folyóiratának következõ számában is közzéteszik.
Forrás:
NewsScientist
http://www.newscienteist.com