Túráztál már borbárokban? – Budapesti Borbár Túra elõször
[tn_2_bal.jpg] „A magyar gasztronómia szerves része a gazdag, de sokak által még kevéssé ismert hazai borkultúra. A Budapesti Borbár Túra alkalmával egyfelõl szeretnénk felhívni a figyelmet a színvonalas és széles borpalettával rendelkezõ borbárokra, másfelõl célunk a hazai borturizmus népszerûsítése oly módon, hogy a csatlakozó borbárok egy-egy borvidéknek adnak otthont egy este erejéig. A kedvezménnyel kínált borvidéki borokon túl meghívott borászok, valamint turisztikai és gasztronómiai kiadványok segítenek megismerni a 22 magyar borvidéket és kedvet ébreszteni a borvidékre tett utazáshoz” – mondta el Szûcs-Balás Vera, a Budapest–Közép-Dunavidék régió marketingmenedzsere.
A 2010-es évek elején indult el a budapesti borbárok forradalma. Ezt megelõzõen inkább éttermekben, egy hagyományos ebéd vagy vacsora keretében fogyaszthattak otthonukon kívül minõségi borokat az emberek. A borbárok megnyitása után azonban már be lehetett ülni akár csak egy pohár borra is munka után, színház vagy buli elõtt. A borbárok hamarosan divatos, pezsgõ helyszínekké váltak, ahol a minõségi italok fogyasztása iránti igény találkozott az egyre sokszínûbb és népszerûbb hazai borkultúra felé megnyilvánuló érdeklõdéssel.
A borbárok elterjedésében azok a fõként fiatal, tudatos borfogyasztók is fontos szerepet töltöttek be, akik értékelték, hogy ezeken a helyeken az adott borhoz illõ pohárból, megfelelõ fogyasztási hõmérsékleten tudnak kóstolni. Különlegességnek számít, hogy a népszerû és befutott borászatok mellett kevéssé ismert, feltörekvõ nívós pincészetek szortimentje is megtalálható ezeken a helyeken. Mivel a borok kis mennyiségben való rendelése is lehetséges, a borkedvelõk megkóstolhatnak akár többfajta bort is ugyanattól a termelõtõl, ugyanarról a borvidékrõl vagy akár ugyanabból a szõlõfajtából is, egymáshoz hasonlíthatják a különbözõ évjáratokat, borkészítési filozófiákat, termõterületeket.
Mára már több mint húsz borbár mûködik a fõvárosban, amelyeket mind kicsit más elképzelések mentén alakítottak ki, így eltérnek a borkínálatuk összeállításában, a gasztronómiai palettájukban és a belsõ terükben, hangulatukban is. Az elsõ Budapesti Borbár Túrán a borkedvelõk huszonkét helyszínt járhatnak végig. Aki június 8-án részt vesz az eseményen, különleges élményben lesz része. Minden egyes borbár vendégül lát egy-egy borvidéket, amelyet a területrõl érkezõ neves borászok képviselnek. A borászoktól megtudhatják a vidékre vonatkozó tudnivalókat, a rájuk jellemzõ borkultúra érdekességeit, sõt az aktuális vidék legalább három borát huszonkét százalék kedvezménnyel kóstolhatják meg az érdeklõdõk. A program célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a nyári és õszi boros kalandtúrához, hazánk neves borvidékeinek felfedezéséhez, bebarangolásához.