Trentino, Endrizzi
[tn_2_bal.jpg] A régió egyik legizgalmasabb pincészete a professzionálisan mûködtetett Endrizzi borászat. A pincészet legfontosabb ültetvényei délkeleti fekvésûek (Pian di Castello, Masetto, Kinderleit), ahol mindegyik terroir egészen egyedi arculattal rendelkezik. A tulajdonosok hisznek a környezettudatos szõlõtermesztésben, nem használnak kémiai rovarölõket, hanem feromon csapdákkal védik a szõlõt.
A Masetto név a latin mansumból ered, arról a földdarabról, amit azok a légionáriusok kaptak Rómától, akik úgy döntöttek, hogy a meghódított területen maradnak. 1145-tõl szerzetesek mûvelték a szõlõt a mai Endrizzi birtok területén. 1797-ben Napóleon nagy csatában hódította meg Masettot. 1885-ben az Endrici (más korábbi dialektus szerint Enrici, Endrizzi) család érkezett a területre, Ferenc József uralkodása alatt. Francesco Endrici (a mai tulajdonos dédapja) már a XX. sz. elején megismerte és eltelepítette a világ legnagyobb presztízsû szõlõfajtáit, mint pl. cabernet és chardonnay. Természetesen a helyi fajtáknak is nagy szerepet szánt, mint pl. a Teroldego és Lagrein. Már akkor létrehozták az Endrizzi pincészet szimbólumává vált házasításait a “Masetto bianco” és “Masetto nero” borokat, világfajták és helyi fajták felhasználásával.
[tn_4_kozep.jpg]
Ma, az alapító dédunokája, Paolo és Christine, a német származású felesége rendkívüli alázattal fordulnak a tradíciók felé, de új ötleteket felvonultatva készítik a magas minõségû borokat. A szõlõt természetesen kézzel szüretelik kisméretû ládákba és védõgáz segítségével óvják az oxidációtól. Borkészítési filozófiájukat a modern technológia használat jellemzi, annak érdekében, hogy minél elegánsabb, hosszú életû bort készítsenek a fajta karakterét a lehetõ legjobban megmutatva.
[tn_4_kozep.jpg]
Az Endrizzi Pincészet Trentinoban 40 ha-t mûvel. Többféle száraz fehérbort készít 2 desszertbor mellett. Az átmenetet a rosé jelenti, amit 8 féle vörösbor követ. Természetesen, ahogy ez normális Olaszországban, pezsgõ és grappa is a termékpaletta része. A pincészet csúcsborai a már említett Masetto-k.
[tn_6_bal.jpg] Masetto Bianco IGT
Ma, a szõlõültetvények 90%-a a DOC besorolású.
Itt a szõlõskertek 39 százaléka az alacsonyabb völgyekben helyezkedik el, 41% a dombokon és 20% a hegyekben. A fehér szõlõk képviselik a termelés 68 %-át, a kék szõlõk az fennmaradó 32%-át.
A nem autochton fajták (Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon, és Tramini) használata miatt a bor IGT. Szalmasárga, kissé aranyba hajló. Egzotikus gyümölcsök összetett aromái az illatban. Testes, lágy, kitölti a szájat, sûrû struktúrájú. Kiváló aperitif, ami elõételek, halak, fehér húsok és sajtok mellé is kiváló.
[tn_5_bal.jpg] Masetto Nero IGT
Merlot, Cabernet Sauvignon, Lagrein, és Teroldego fajták házasítása. Élénkvörös szín, komplex és gyümölcsös illat, amit elegánsan egészít ki a hordó aromája. Elegáns, egyensúlyos, vastag, sûrû struktúrájú. Vörös húsok és sajtok tökéletes párja.
Gran Masetto IGT
Az autochton teroldego kékszõlõ fajta töppedt bogyóiból erjesztett mélyvörös színû bor. Érett gyümölcsök, mint szilva és cseresznye uralja az illatot, kevés csokoládéval. Testes, vastag, magas alkohollal. Nagyon hosszú kellemes lecsengés jellemzi. Erõs, csábító bor, amely tökéletesen harmonizál húsételekkel, érlelt sajtokkal vagy fogyasztható magában, mint meditációs bor.