Trák borászatot tártak fel bolgár régészek
A Jagnevo község melletti ókori létesítmény öt négyzetkilométeres területet foglalt el, és közel 180 kõkádat foglal magában – olvasható a News.bg címû angol nyelvû bolgár hírportálon.
Az antik létesítményben ókori borkóstolási szertartást rendeztek, ahol a vendégek görög szerzõk leírásának megfelelõen az italt hígítatlanul, egy szalmaszálon keresztül kortyolgatták.
Tervezik eredeti trák borok elõállítását is õsi receptek alapján: már több bolgár borászat jelezte részvételi szándékát a programban.
A hellén írók feljegyzéseibõl tudunk legtöbbet az antik világ szõlészeti és borkészítési fortélyairól. A legkiemelkedõbb szakíró Theoferrasztosz (Kr.e. 371-287), Arisztotelész tanítványa volt.
Õ említi meg a sorokban rendezett szõlõtõkék módszeres metszését, valamint a mustnál és bornál használt anyagokat. Ilyenek voltak a musthoz adott méz, só és a gyanta, amelyeknek a cukortartalom-emelésnél és a tartósításnál volt szerepük. Külön figyelmet érdemel a gyanta, amely a ként helyettesítvén kivédi annak kellemetlen mellékhatásait, nevezetesen a fejfájást.
Forrás:
Index.hu
http://www.index.hu