Tokajról meséltek a borbarátnõk
Az Árvai Pincészet udvarán, egész napos borkóstoló keretében 20 kiváló bort mutattak be a borbarátnõk a több száz érdeklõdõnek. A kóstolón a hazai borszakma számos ismert tagjával találkozhattak a résztvevõk. Bock József, Esterházy Péter, Varga Norbert, az Apetito étterem sommelierje, valamint a Magyar Borok Útja Rallye résztvevõi is ellátogattak az egykori tokaji kaszinóban mûködõ pincészetbe a borbarátnõk kedvéért. Érdekes volt látni a kitörõ örömöt a román turisztikai miniszter arcán, mikor felfedezte Gál Gyöngyvért a tokaji borbarátnõk soraiban, aki a ménesi borvidékrõl érkezve késõi szüretelésû Kadarissima borukat kóstoltatta.
A Degenfeld Konferenciaközpontban a bor és gasztronómia kapcsolatáról elõadások és vezetett kóstolók keretében kaphattak ízelítõt az érdeklõdõk. A legsikeresebb program a „Libamáj és a tokaji bor” címû bemutató volt, ahol 6 különbözõ módon elkészített libamájat 8 féle borral kóstolhattak össze a résztvevõk. A házasított édesborok közül az Árvay-féle Édes Élet, a Béres Cuvée, és az Úri Borok Pincészetének Szent Tamás Cuvée-jével, a DemeterVin szamorodnival, és a Degenfeld, a Patricius, a Pendits, és Szepsy-féle aszúkkal különleges élményt nyújtottak az étkek. A legnagyobb sikert Kalla Kálmán meggyforgácson füstölt libamáj kompozíciója aratta.
A tanulás a Mádi Kúriában rendezett gálavacsorával zárult. Az étkeket Mészáros Gabriella, a WSET gasztronómiai lektora komponálta. Az est különlegessége abban állt, hogy a teljes menüsort tokaji fehérborok kísérték – sikerrel. A báránycomb steaket zsenge zöldségszalmával, káposztás palacsinta ágyon tálalták, és száraz furmintot kínáltak hozzá.
A nagy sikerre való tekintettel a Tokaji Borbarátnõk Társasága a jövõben további helyszíneken – köztük a fõvárosban – is megrendezi a „Tanuljunk tokajul” programot.
Forrás:
Deluxe
http://www.deluxe.hu