Tokaji Borászok Asztaltársasága – Tizenegy pincészet összefogása Tokajért
Közös borkörúttal mutatkozik be október 1-jén a tizenegy, zömmel kisebb, kézmûves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága – mondta el az MTI-nek a szervezet elnöke, Balassa István, aki az idei szürettel kapcsolatos várakozásaikról is beszélt.
„Az asztaltársaság ötlete az év elején született, mikor Szilágyi László barátommal, a Gizella pince vezetõjével úgy gondoltuk, hogy össze kellene fogni hozzánk hasonló célokkal rendelkezõ borászokkal” – idézte fel Balassa István.
Mint hozzátette, olyan, Tokajban tevékenykedõ, magas minõséget képviselõ pincészeteket hívtak meg a szervezetbe, amelyek tenni kívánnak a városért és a tokaji bor hírnevének öregbítéséért.
Az asztaltársaságot jelenleg a Balassa Bor, a Benkõ borház, a Dobogó pincészet, az Erzsébet pince, a Gizella pince, a Hímesudvar pincészet, a Majoros birtok, a Paulay borház, a Pinceköz borászat, a Sauska Tokaj és a Zöld birtok alkotják. Mint azonban az elnök megjegyezte: „ez egy nyílt szövetség; ha kinövi magát egy-két fiatal tokaji borász, aki megfelel az asztaltársaság kritériumainak, azokat szeretettel várjuk”.
Terveik szerint a Tokaji Borászok Asztaltársasága negyedévenként jelentkezik egy-egy nagyobb volumenû rendezvénnyel, elsõ alkalommal október 1-jén, a tokaji borfesztivál keretében megrendezett borkörúttal. Ennek öt állomása során bemutatkozik mind a tizenegy pincészet, ezek borai mellett számos gasztronómiai és kulturális program is várja a látogatókat.
Balassa István elmondása szerint a következõ közös megjelenés 2012 januárjában vagy februárjában várható egy közös évjárat-bemutató formájában, ha „olyan állapotban” lesznek, akár már a 2011-es borokból.
A borász szót ejtett az idei szüretrõl is, amelyet egyes helyi termelõk már meg is kezdtek. „Ha kimegyünk a dûlõkbe, gyönyörû kép mutatkozik, de ez sajnos még nem mutatja azt, ami a szõlõben van. Érdekes lesz az évjárat, mert nagyon kellene csapadék, ennek híján nem fog tudni kiteljesedni az a minõség, ami benne rejlik az évben. Esõ nélkül is jó évünk lesz, de lehetne még benne több” – fogalmazott.
Mint hozzáfûzte, a száraz borok alapanyagai nagyon szépek, egyelõre nagyon kevés nyoma mutatkozik viszont az aszúsodásnak. „Míg más évjáratokat, például a 2010-est novemberben szüreteltük, idén korábban fogjuk. Most úgy tûnik, hogy már októberben le fog zajlani a szüret” – mondta el Balassa István.
Forrás:
Webradio
http://webradio.hu