Tokajban nem jött be a kései szüret
A Tokaji Borvidéken a meleg, száraz õsz ugyan kiváló minõségû szõlõt érlelt, ám nem segítette elõ az aszúképzõdést. Azokat pedig, akik arra számítottak, hogy a késõ õszi esõk hatására mégiscsak szüretelhetnek némi aszúszemet, a csaknem két hónapra nyúlt csapadékos idõszak tréfálta meg. Akadt olyan borászati vállalkozás, amelynél még december elején-közepén is zajlott a szüret. Az így leszedett termésnek azonban csak egy része hasznosítható, a szemeket beborító szürke penész miatt csak patkányként emlegetett elrohadt fürtöket a földre szüretelték a munkások.
Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára elmondta: a késõbb leszüretelt szõlõ egy részébõl még lehet élvezhetõ bort készíteni. Mindent egybevéve az idei kiváló tokaji évjárat lesz, a szõlõ magas cukorfoka biztosítja a minõséget.
Forrás:
Népszabadság
http://nol.hu