Tokaj Renaissance Szüreti Jelentés
Alana-Tokaj:
„Múlt hét szerdán kezdtük a muskotály szüretelését a Betsek dülõben 1 hektárnyi területrõl. Az alapanyag idén elsõsorban az édes boroknak kedvez, ezért száraz bornak való alapanyagot nem is fogunk szüretelni. Körülbelül két hete szedegetjük az aszúszemeket a zéta szõlõfajtából. A többi szõlõfajtában található savak még túlságosan élesek, ezért azok szedésével még várunk. A szigorú válogatásnak köszönhetõen, mely hajtásonként egy fürtöt jelent, a szõlõk szépen beértek, a furmint és a hárslevelû is 20 mustfok körüli érettséget mutat. A továbbiakban szép idõt remélünk és a jó alapagyokból késõi szüretelésû és töppedt szõlõbõl készült borokat tervezek készíteni.” Németh Attila
Árvay és Társa:
„Chardonnay és Sauvignon alapanyagokat feldolgoztuk már. Szépen beindult az aszúsodás a fürtökön, de egyenlõre kivárjuk, hogy magasabb fokok legyenek. Sajnos sok betegség támadta a szõlõt nyáron és a szeptember eleji esõ sem tett jót a szõlõnek, ezért egy viszonylag nehéz évjárat lesz az idei a borkészítés szempontjából.
Körülbelül fele területen még kint van a szüretelésre váró szõlõ, de reménykedünk a további szép idõben és mindenképpen bizakodóak vagyunk az idei évjárattal kapcsolatban.” Árvay Anglika
Béres:
„Múlt hét csütörtökön fejezzük be a korai fajták szedését, szüretelés elõtt a Kövérszõlõt és a Zétát kétszer aszúztuk, az elsõ aszúszedés szeptember közepén volt. A száraz sárgamuskotály erjedése befejezõdött, megtörtént az elsõ fejtés. Sok szép, jó minõségû botritisz és nagyon jó édes bor alapanyag jellemzi az idei évjáratot. A hegyaljai hagyományokat megõrizve, október 28.-a, Simon napja után kezdtük el a Furmint szüretelését, elõször az Omlás dûlõben. A Furmintból jó minõségû aszúszemeket tudunk gyûjteni, gazdag a szemek botritisz borítottsága. A termés kétharmad része még kint van a területeken, így a szüret várhatóan november közepéig el fog tartani a Béres Szõlõbirtokon.” Zöldi-Kovács Árpád
Bodvin:
„A reduktív száraz alapanyag már feldolgozásra került, de még csak körülbelül a területek felérõl szüreteltünk le eddig.
Az aszúszemeket folyamatosan szedjük. A tavalyihoz hasonlóan szép mennyiségben aszúsodnak a szõlõk, a minõségük átlagosnak mondható.
Egy újdonsággal fogjuk meglepni a fogyasztókat az idei szüretbõl. Egy a német kabinett borhoz hasonló borkülönlegességet készítettem, mely alapanyagát még zölden szüreteltük, -3 Co-on történt hûtéssel megõriztük a bor friss gyümölcsösségét. Egy alacsony alkoholtartalmú (9,5 %), 20 gramm maradékcukorral rendelkezõ gyümölcsbombaként jellemezném az újdonságunkat.” Orosz Gábor
Dereszla:
„Múlt hét hétfõn kezdtük a szüretet, a területeink körülbelül felén még kint van az alapanyag a borok készítéséhez.
Aszúszemeket vásárolunk fel folyamatosan. Többnyire kevesebb mustfokú, másodosztályú, szépen botritiszes aszúszemek jellemzik az évet. A saját területeinken még kint lévõ aszúktól még magasabb minõséget remélünk.
Optimista vagyok az idei évjárattal kapcsolatban, a kevesebb mustfok ellenére szép száraz és gazdag édes borokat remélek a 2008-as évtõl.” Baji Edit
Disznókõ:
„Az idei év jellemzõi, hogy a rügyfakadás és virágzás késõbb kezdõdött, mint 2007-ben. Meleg, párás nyarunk volt, ami felgyorsította az érési folyamatot. Korai érésre számítottunk, de a szeptemberi esõs idõszak az érést megfogta, ennek ellenére az aszúsodás korán kezdõdött. Már szeptember 8-án elkezdtük az aszú szedést a Zétában és szeptember 27-én a Furmintban is. Atóza folyamatosan válogatjuk a Furmintot, a legtöbb területen már háromszor aszúztunk. A korai fajták – Zéta, Muskotály – szedését már befejeztük és a Furmintból is válogattunk már a száraz Furmint borunkhoz és az aszúk alapboraihoz.
Az aszú szemeket eleinte szárazabb szemek jellemezték, majd erõteljes botritisz támadta meg a bogyókat. Krémes szerkezetû aszúszemeket válogattunk folyékonyabb hússal, mely elõnye, hogy több esszencia fog kicsöpögni az összegyûjtött szemekbõl. A botritisz jegyeivel szép ízek jellemzik az idei évet; illatos, komplex, fûszeres aszú borokat várunk a 2008-as évjárattól.” Mészáros László
Dobogó:
„A Mylitta és Mylitta Álma borainkhoz nagy részben leszedtük már az alapanyagot. Nagyon szép, érett töppedtszõlõket és aszúszemeket szedtünk az édes borainkhoz. A száraz borhoz szükséges alapanyaggal egyenlõre várunk még a napos, szép idõ reményében.
Összeségében nagyon bonyolultnak találom az évjáratot, rengeteg munkát igényel a szõlõszemek és a fürtök válogatása, de nagyon szép érettségû, jó ízû alapanyag jellemzi az idei évet” Domokos Attila
Dusóczky:
„A szüret folyamatban van kis birtokunkon. Az alapanyagok mennyisége számításainknak megfelelõen alakul, az aszú szemek minõsége azonban eddig még nem érte el azt a minõséget, amit az évjárattól reméltem. Közepesnek értékelném a 2008-as évjáratot.” Dusóczky Tamás
Füleky:
„Az egészséges szõlõt leszüreteltük már a száraz bornak és folyamatosan aszúzunk a területeken. Nagyon jó alapanyag várható az idei évben a késõi szüretelésû borunknak. Kevésbé testes, de markáns savakkal rendelkezõ borok fogják jellemezni az idei szép évjáratot.” Brezovcsik György
Gróf Degenfeld:
„A félszáraz muskotály bor alapanyaga már feldolgozásra került, de leszüreteltük már a száraz furmint egészséges szõlõkbõl válogatott alapanyagát is. Ennek ellenére még körülbelül kétharmad része az alapanyagoknak kint van. Nagyon szép szamorodni és aszú alapanyagok jellemzik az idei évet, szép savakkal.
Mind mennyiségileg, mind minõségileg jónak mondható az idei évjárat.” Rakaczki Gábor
Gundel:
„A múlt héten kezdtük a szüretet valójában, mert a mi területeinken korai szõlõfajta nincsen. Az aszút szedjük folyamatosan, szerencsére sok szép botritisz van a szõlõkön, elsõsorban a furminton, kevesebb a hárslevelûn. Az alapanyagok mustfoka egy kicsit kevesebb a vártnál, de ez még javulhat a kedvezõ idõjárás reményében.” Kálmán Zsolt
Pajzos:
„A területek majdnem fele, körülbelül még közel 60 hektárnyi terület szüretre vár. Tipikus tokaji évjárat az idei szép savakkal és botritisszel. Minden borfajtának való alapanyagot tudunk válogatni az idei szüretbõl, véleményem szerint jó évjárat lesz az idei.” Gyõrffy András
Patricius:
„Október 27-én kezdtük a késõi érésû fajták szüretét. A száraz bor alapanyagot és az aszúszemeket folyamatosan, szigorú válogatással szedjük. Hét különbözõ dûlõnkbõl dülõszelektáltan készítjük el borainkat, a termés kóstolása alapján az adott termõhely egyedi sajátossága szépen fog megjelenni ez évben is. Nagyon szép botritisz fedettség van az aszúszemeken, jó textúrájú és egyensúlyú, gazdag ízvilágú aszúkat szüretelünk idén. Tartalmas borok várhatók az idei évjáratból hosszú érlelési potenciállal.” Dr. Molnár Péter
Pendits:
„A növényvédelem miatt nagyon nehéz évjárat volt az idei, kb. 1,4 hektárnyi terület szõlõjét elvitte a lisztharmat. Ennek ellenére az eddig szüretelt szõlõk kíváló minõségûek: a sárgamuskotály és hárslevelû (száraz bornak) 19 fok körüli, a Kabar 38 fokos mustot adott, a Furmint 24 és 28 fok közötti eredményeket mutat és a Zéta is 32 fokos. Területeink kb. 40%-án még nem szüreteltünk. Aszúszemet nem szedtünk ki, hanem együtt dolgoztuk fel (lásd fenti mustfokok). A kövérszõlõnél valószínûleg nagyobb mennyiségû aszúszemre számithatunk. Összefoglalva az évjárat eddig számunkra igen kedvezõ volt, nagyon jó minõségû alapanyag került a hordókba.” Wille-Baumkauff Márta
Tinon:
„Október 23-án kezdtük a szüretet, már a területeink felérõl leszüreteltünk. A 2001 és 2004-es évjárathoz tudnám elsõsorban hasonlítani az idei évjáratot. Szép a botritisz a szõlõkön, nem túl magas cukortartalommal. Nem durva, tartalmas savak jellemzik az idei szüretet, de még kb. 20-30 gramm cukor hiányozna a tökéletes évjárathoz, melyre kedvezõ hatással van a mostani „vénasszonyok nyara” napsütéses idõ is. Száraz és édes szamorodnit, valamint aszú bort is fogunk készíteni az idei alapanyagokból.” Samuel Tinon
Tokaj Classic:
„A muskotály szõlõfajtán kívûl minden alapanyag kint van még a területeken, de folyamatosan szedjük a nemesen rothadt aszú szemeket. Sajnos a lisztharmat miatt kevesebb mennyiséget fogunk szüretelni idén, de a minõség nem fog elmaradni a várttól.
Száraz bort egyébként sem szokott készíteni a Tokaj Classic, viszont aszú és cuvée borainknak kedvezõ alapanyagot ad az idei évjárat.” Galambosi Imre
Tokaj Hétszõlõ:
„A szüret elején járunk. Leszedtük már a késõi háslevelû és a száraz furmit borok alapanyagát és most kedtük el az aszúszemeket is szedni a birtokról. Nagyon szép aszú borok várhatóak az idei évjáratból; szép sav, koncentrált ízvilág jellemzi a nemesen rohadt szõlõszemeket. Kerek, harmónikus és tartalmas borok fognak készülni a 2008-as szüretrõl.” Kanzler András