Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Tokaj Renaissance Premier 2004

A 2004. évjárat Tokajban

Az utóbbi évekre jellemzõ korai érésû évjáratok sora a 2004-es évvel megszakadt. A hûvösebb, csapadékos év késõi érést és hosszú szüretet eredményezett, melynek során a többszöri válogatás és a szedések idõpontjának helyes megválasztása kulcsfontosságú volt.

A viszonylag enyhe tél után a rügyek fakadása idõben, április közepén megindult. Júniusban, a virágzás során hûvös és csapadékos idõ köszöntött ránk, így a virágok megtermékenyülése nem volt egyenletes. Enyhe, csapadékos nyár következett. Az esõs szeptembert október végén két meleg, száraz hét követte. Az elhúzódó virágzás miatt az érés sem volt egyenletes, így e különbségek kiküszöbölésére a többszöri válogatás mellett döntöttünk. Így történt ez nemcsak az aszúszemek esetében, hanem az ép és „szamorodni” szõlõ szüretelése során is.

A furminton az aszúválogatás okóber elején indult és többszöri, egyes területeken akár négy alkalommal történõ válogatás során gyûjtöttük be több nemzedék aszúszemeit. A szüreti munkák sokáig elhúzódtak, több pincészetnél is november utolsó hetében fejezõdtek be. Többször hullt nagy esõ, de szerencsére az esõs napokat követõ hideg, orkánszerû szelek szelek a szõlõket tökéletes kiszárították. Egésze a szüret utolsó napjáig elkerültük a havazást és a novemberben megszokott, egész napm megmaradó sûrû ködök sem voltak jellemzõek.

Klasszikus tokaji évjárat a 2004-es. Az aszúszemek erõsen botritiszesek voltak, így borainkra is általánosan az elegáns botritisz ízek jellemzõek harmonikus savakkal, jó egyensúllyal és tömörséggel. Kóstolásuk alkalmával szépen követhetjük a pincészetek és termõhelyek közötti különbségeket, más értékei mellett ez a sokszínûség adja Tokaj-Hegyalja egyediségét, varázsát. Úgy érezzük, hogy nagyon finom, szép szerkezetû nemes édes borokat adott ez az év, melyek kiváló érlelési potenciállal is rendelkeznek és szépen fogják állni az idõ próbáját.

Dr. Molnár Péter

elnök

Tokaj Renaissance – Tokaji Nagy Borok Egyesülete

Forrás:
Borászat.hu

Post Tags: #tokaj

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Mészkõbánya a villányi borvidék kapujában?
NextContinue
Mi folyik Gyöngyöstarjánban? A legjobb mátrai borok

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press