Tokaj Nyitány – Tizenöt pincészet borai az Ybl Palotában
„A Tokaj Nyitányt harmadik alkalommal rendezi meg a Borjour a Tokaj Reneszánsz Egyesülettel közösen. Az elõzõ két évhez képest jelentõs változás, hogy elhatároztuk: +kinyitjuk+ a rendezvényt, és jobban megcélozzuk a fiatalokat” – mondta el az MTI-nek Nagy Sebestyén szervezõ.
Mint hozzáfûzte, a Tokaj Nyitány célja, hogy a fiatalok közül minél többen megismerkednének Tokajjal, és felismerjék, hogy ez az egyedülálló borvidék nem csak az édes borokról szól, ahogy az a fejekben ma még többnyire él.
A sétáló kóstolóról ezért idén kivették az aszúkat, és szinte csak száraz borokat lehet kóstolni, egy-két könnyedebb édes tétel vagy szamorodni azért persze így is lesz – árulta el Nagy Sebestyén.
A sétáló kóstolón a Tokaj Reneszánsz mind a 15 borászatának – Barta Pince, Béres Szõlõbirtok és Pincészet, Bodvin Pincészet, Dereszla Szõlõbirtok és Pincészet, Disznókõ Szõlõbirtok és Pincészet, Dobogó Pincészet, Dusóczky Pincészet, Erzsébet Pince, Füleky Pincészet, Gróf Degenfeld Szõlõbirtok, Patricius Borház, Samuel Tinon, Sauska-Tokaj Pincészet, Tokaj Classic és Tokaj Nobilis – mindegyike két-három tétellel vesz részt, jellemzõen könnyebb, frissebb, 2012-es vagy primõr borokkal, de több standnál kóstolhatók majd a korábbi évjáratok is.
Új elem lesz a hét pincészet tételeivel meghirdetett tokaji pezsgõ mesterkurzus, amelyre sikerült megnyerni elõadónak a Champagne-ban is elismert szakembert, Márkus Györgyöt. „Nem akarjuk azonban az aszút sem teljesen kihagyni: a 2010-es évjárat tételeibõl lesz egy mesterkurzus, de csinálunk egy külön Aszú Bárt is, fizetõ rendszerben” – jegyezte meg Nagy Sebestyén, hozzátéve: ennek a döntésnek köszönhetõen a belépõ ára is jelentõsen csökkent az elõzõ évhez képest.
Kapcsolódó weboldal:
http://borjour.hu/tokaj-nyitany-2014
Forrás:
Webrádió
http://webradio.hu