Tokaj Grand 2015
[tn_2_bal.jpg] A 2015-ben elsõként megrendezett Tokaj Grand programsorozat célja, hogy a fogyasztók széles körének figyelmét hívja fel a mára központi szerepkörbe kerülõ száraz tokaji borokra, a mostanra kikristályosodó, magas színvonalú aszústílusra és a gyümölcsös zamatokat magas fokon tükrözõ késõi szüretelésû tételekre.
Az országszerte zajló tematikus borkóstolók, borvacsorák mellett a programsorozat központi eseménye a Nagy Tokaji Kóstoló lesz, amelyre 2015. március 28-án az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestben kerül sor. Az eseményen hetven tokaji pincészet mutatja be aktuális kínálatának legizgalmasabb darabjait. Ezen túl megismerkedhetünk a borvidék éttermeinek, szállodáinak kínálatával, és önálló standon mutatkozik be több helyi borászati szervezet és a borvidéken zajló rendezvény is.
A Winelovers prémium boros események szervezésére specializálódott csoport többi borkóstolójának során belül kiemelt szerepet szán a Tokaj Grandnak, ezért több újítást is alkalmaz ezen a programon. Nemzetközi mintára például kialakításra kerül az Aszú terem, amely önálló, csendes kóstolást tesz lehetõvé. A tokaji portfólió csúcsán álló aszúk közül egy önálló asztalnál kényelmesen helyet foglalva válogathat a borkedvelõ, a tételeket pedig egy sommelier szolgálja fel számára. E szolgáltatást a rendezvény vendégei térítés ellenében vehetik igénybe.
A Nagy Tokaji Kóstoló másik különlegessége, hogy a nap folyamán különtermekben nyolc, Tokaj világát elemzõ mesterkurzus kerül megrendezésre. A széles témakínálatot felölelõ programok segítségével egészen 1993-ig mehetünk vissza az idõben a Disznókõ 5 puttonyos tokaji aszúinak segítségével, megismerhetjük a tokaji száraz borok nemzetközi vetélytársait, csemegézhetünk a Mádi Kör legizgalmasabb boraiból, képbe kerülhetünk Tokaj fõbb termõterületeivel egy Szepsy István által vezetett ültetett kóstoló segítségével, egy világszerte ismert borszakértõ kommentárjaival tekinthetjük át a Tokaj Kereskedõház aktuális kínálatát, valamint tematikus borsorok segítségével megidézik számunkra a borvidék három fontos rendezvényének, a Bor, mámor… Bénye, a Tokaj Õsz és a Mindszent Havi Mulatság hangulatát. Ugyancsak itt kerül megrendezésre a Nagy Tokaji Borárverés hivatalos sajtótájékoztatója.
További információk: www.tokajgrand.hu
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/782995485124245/
Nagy Tokaji Kóstoló 2015
2015. március 28.
Budapest
Corinthia Hotel Budapest
A Nagy Tokaji Kóstoló keretében több, mint hetven pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklõdõk március 28-án a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Az esemény e mellett nyolc tematikus mesterkurzusnak is hely ad, amelyeken vezetõ borszakértõk és borászok segítségével mélyíthetik el Tokajjal kapcsolatos ismereteiket a borkedvelõk. Bár a belépõjegy egy Béres 5 Puttonyos Tokaji Aszú borának kóstolását tartalmazza a sétálótérben történõ több mint kétszáz további tétel mellett, az Aszú terem nyugodt körülményeket biztosít ahhoz, hogy a piramis csúcsán álló, a nemzetközi borvilágban is egyedülálló aszúkkal kerülhessenek közelebbi kapcsolatba térítés ellenében a borvidék csúcsboraira kíváncsi vendégek.
További információk: www.tokajgrand.hu
Nagy Tokaji Kóstoló mesterkurzusok
Furmint terem
A száraz tokaji borok és nemzetközi vetélytársaik
12:30-14:00
Jegyár: 3000 Ft
Itthon egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek a furmintból és a hárslevelûbõl készített száraz tokaji borok. Igaz ez a fiatalon fogyasztásra szánt, könnyed tételekre, de még inkább a hosszabb érlelésnek alávetett, sokszor dûlõszelektált borokra. Horkay András, a CEWI igazgatója, nemzetközi borakadémikus segítségével a világ különbözõ vezetõ fehérboros vidékeirõl érkezõ tételekkel helyezzük nemzetközi kontextusba a száraz tokaji borokat. A borsort a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.
Mádi Kör Válogatás
16:00-17:30
Jegyár: 3000 Ft
Ahogy más szakterületeken, úgy a borászatban is nagy jelentõséggel bír a tapasztalatok folyamatos cseréje és egymás inspirálása. Példamutató az, ahogy és amióta a Mádi Kör ezt a munkát végzi. Jórészt ugyanis ennek köszönhetõ, hogy Mád mára külön polcot vívott ki magának a tokaji borok rajongóinak szívében. A Mádi Kör mesterkurzusán Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetõje, nemzetközi borakadémikus vezeti végig Mád dûlõin a résztvevõket – a borsoron keresztül.
Disznókõ 5 Puttonyos Tokaji Aszú vertikális kóstoló
18:30-20:00
Jegyár: 3000 Ft
Kevés olyan bor van a világon, ami annyi színt, réteget tud felvonultatni és olyan emóciókat tud kiváltani az értõ fogyasztókból, mint a tokaji aszú. A Disznókõ Szõlõbirtok egyike az aszúkészítés legfontosabb mûhelyeinek, megújítóinak. Mészáros László, a Disznókõ birtokigazgatója kilenc évjárat ötputtonyos aszúján keresztül mutatja be azt a változatos, káprázatos világot, amit az évjáratok függvényében a botritisz, a furmint szõlõk és a mesterségbeli tudás együtt hoznak létre, és aminek mára már világszerte egyre növekvõ és lelkes rajongótábora van.
Hárslevelû terem
Szepsy mesterkurzus
15:30-17:00
Jegyár: 8500 Ft
Valószínûleg nincs olyan hazai borkedvelõ, aki már ne hallotta volna a Tokaj-hegyalján élõ ikonikus borász nevét. Szepsy István régóta meghatározó szerepet tölt be a borvidék rangjának emelésében, és családi pincészete révén ma már a nemzetközi csúcsborászatok kategóriájában is elismertté vált. Mesterkurzusán több hegyaljai település határából származó száraz borain keresztül ismerhetjük meg a terroir adta különbségeket. Zárásként pedig egy Szepsy aszú is poharunkba kerül majd. A mesterkurzus árbevételeivel egy fiatal, leendõ tokaji borász tanulmányaihoz járulunk hozzá.
Tokaj Kereskedõház mesterkurzus
18:30-20:00
Jegyár: 3000 Ft
Egy, a Tokaj Kereskedõház méretével bíró pincészetnek stratégiai jelentõsége van a borvidék szempontjából. Ronn Wiegand, a világ egyetlen Master of Wine és Master Sommelier borszakértõje, aki Tokajban él, vezeti majd végig az érdeklõdõket a Tokaj Kereskedõház boraiból összeállított soron. A borászat minõség iránti elkötelezettségének kulcsszereplõje a 2012-ben az Év Bortermelõjének választott Áts Károly, akinek munkájának köszönhetõen elkészültek az itt bemutatásra kerülõ elsõ dûlõszelektált száraz borok 2014-bõl, és hordóban érnek a 2013-as aszúk.
Sárga muskotály terem
Bor, mámor… Bénye
14:00-15:30
Jegyár: 3000 Ft
Sokaktól lehet hallani, ha csak egyetlen boros fesztiválon vesznek részt a nyár folyamán, akkor az a Bor, mámor… Bénye. Ez az immár hetedik éve megrendezésre kerül több napos program sokban hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak a település borász közösségét, hanem annak rajongótáborát is gyarapítsa. A fesztivál szervezõi azon túl, hogy személyesen mesélnek a „titokról”, ami ezt a különleges hangulatot létrehozza, egy bényei borsor segítségével mutatják be a termõtáj karakterébõl fakadó jellegzetességeket.
Tokaji Õsz
16:00-17:30
Jegyár: 3000 Ft
A Tokaji Õszt különösen jelentõssé teszi programként az, hogy azt az igényes vendégkört szólítja meg, amelybe a prémium szegmensbe sorolható tokaji borok vásárlói is tartoznak. A háromnapos programcsomagok vezetõ, helyi és vendégséfek által készített borvacsorákat, szabadtéri pikniket, dûlõtúrákat is tartalmaz. Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülõ esemény mesterkurzusán nemcsak a 2015-ös programról tudhatnak meg többet a résztvevõk, hanem egy tematikus borsort is végigkóstolhatnak.
Mindszent Havi Mulatság
18:00-19:30
Jegyár: 3000 Ft
Már jócskán benne járunk az õszben, amikor erre a szüret ihlette, több helyszínen zajló programra sor kerül. A Mindszent Havi Mulatságnak Bodrogkeresztúr ad otthont. A célja nemcsak az, hogy megmutassa, mire képesek a környékbeli borászok, hanem például a Tölgy alatt tartott reggeli segítségével a messzirõl érkezõ látogató elé tár sok más finomságot is. Az esemény koncepciójáról Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza mesél, aki magával hozza helybeli kollégái borait is.