Tisztújítást tartott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A 22 borvidéket képviselõ szõlész, illetve borász küldöttek megválasztották az új 10 fõs Elnökséget és a Bizottságok elnökeit és tagjait. Az Elnökségben elõször foglal helyet Kovács Zita (Mátrai borvidék) és Varga Máté (Móri borvidék).

A Tanács egyhangúlag újra Légli Ottót elnöknek, míg Pál Sándort pénzügyekért felelõs alelnöknek választotta újabb 5 éves idõtartamra. A küldöttek döntöttek továbbá a szakmaközi ügyekért felelõs alelnöki poszt létrehozásáról, mellyel a szervezet ágazatirányításban betöltött szerepét kívánják erõsíteni. E tisztségre Frittmann Jánost választották meg.

Az újraválasztott elnök megköszönte a küldöttek ismételt bizalmát és kiemelte a hegyközségi szervezetnek a szõlõ-bor ágazatban betöltött hagyományos és meghatározó szerepét. Az alulról építkezõ szakmai szervezet folyamatos megújulásaként értékeli, hogy 13 borvidékünk képviseletében 17 új küldött kezdte meg a mai napon országos érdekképviseleti munkáját.

Elnöki programjának fõ irányát a 2016. decemberében elfogadott ágazati stratégia határozza meg. Ezek közül kiemelte a bürokráciacsökkentés folytatásának szükségességét, melynek meghatározó elemei a hegybírói egyablakos ügyintézés erõsítése és az ágazati digitalizáció fejlesztése. A szakmaközi ügyek tekintetében a teendõk között említette az átlátható piaci viszonyok elõmozdítását segítõ piacszervezési intézkedések folytatását és a magyar bor hírnevének növelését a bel- és külpiacokon egyaránt. E munkában számít és támogató partnerként tekint a kormányzatra.

Légli Ottó hangsúlyozta, hogy a szabályozási rendszer ésszerûsítése és a szakmaközi intézkedések bevezetése nem öncélú: a minõségi termeléshez szükséges elmélyült figyelem és a szakmai megújulás kereteit kell szolgálniuk.


Elnökségi tagok:

Légli Ottó (elnök) 2010-ben egyszerre nyerte el a Borászok Borásza, illetve az Év Bortermelõje címet és közel 30 éve vezeti saját dél-balatoni szõlõbirtokát. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöki tisztét 2015. decembere óta tölti be.

Pál Sándor (alelnök) az Egri borvidék egyik legnagyobb szõlõfelvásárlója és borforgalmazója, az Egri Csillagok Zrt. igazgatója. Frittmann János (alelnök) Kunsági borvidéki borászként elsõként kapta meg az Év Bortermelõje címet 2007-ben; testvérével együtt vezeti családi borászatukat, mely 2015-ben elnyerte az Év Pincészete díjat.

Az Elnökség további tagjai: Bock József (Villányi borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), Kovács Zita (Mátrai borvidék), Laczkó Gábor (Etyek-Budai borvidék), Dr. Molnár Péter (Tokaji borvidék), Schmidt Gyõzõ (Tolnai borvidék), Varga Máté (Móri borvidék).

Forrás:
[hirszerkeszto]