Tiszta bort öntene a pohárba az új elnök
A sajtó pontosan és visszafogottan tudósít Vincze Béla egri borász hamisítási ügyérõl – nyilatkozta lapunknak Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia napokban megválasztott elnöke. Kállay forró trónusra ült, hiszen elõdje, Sümegi József hajósi borászvállalkozó cége szintén hamisítási ügybe keveredett, ezért mandátuma lejárta elõtt lemondott az elnöki tisztrõl. A borvizsgáló szakhatóság pedig õsszel az egri sztárborász, Vincze Béla borairól derítette ki, hogy azokban a megengedettnél több a glicerin.
Kállay Miklós negyven éve borásztanár, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetõje. Véleménye szerint a glicerines kezelés megítélése nehéz – már csak azért is, mert maga a glicerin szó, sem az uniós, sem a hazai jogszabályban nem szerepel. Ezért ezt a vegyületet – ami sok száz más mellett a bor természetes alkotója – nem szabad hozzáadni. Tehát aki glicerint használ, hamisít. A modern analitika a glicerint kísérõ anyagok elemzésével pontosan meg tudja határozni annak eredetét, azt, hogy nem a szõlõ cukortartalmából alkoholos erjedés közben keletkezõ melléktermékrõl van szó.
Az elnök szerint a Vincze-ügy iránti nagy érdeklõdés is bizonyítja, hogy a bor nemzeti érték, mert a néhány évvel ezelõtti fûszerpaprika- vagy mézhamisítás csak néhány napig volt a figyelem középpontjában.
Mivel a hazai jogszabályokban nem szerepel a glicerin, ezért annak a borban lévõ mennyiségére sincs utalás, pusztán tapasztalati módszerekkel próbálnak következtetni arra, hogy egy borfajta adott évjáratában mekkora mennyiségû glicerint tartalmaz. Hozzátette, hogy vannak országok, amelyek saját borászatuk védelmében különleges paramétereket írnak elõ. Így tesz Németország is, ahol a bor glicerintartalmát is vizsgálják – nem a törvény, hanem a kereskedelmi szerzõdésekben rögzített értékek szerint. Gyakran elõfordul, hogy a tokaji borkülönlegességek fennakadnak az ellenõrzésen. A német borászok számára ugyanis szokatlan, hogy az aszúszemekben a Botrytis cinerea gomba sok glicerint képez. Ezért minden magyar bort megvizsgálnak, s ezeket az eredményeket szokták határértéknek venni. Mindebbõl következik, állítja Kállay Miklós, hogy pontos értékek nincsenek, ugyanis – élõ és folyamatosan változó anyagról van szó – nem modellezhetõ, hogy egy tétel borban, természetesen bizonyos határok között, a glicerin hogyan viselkedik, mennyit gyarapszik. De – tette hozzá – ettõl még a glicerin hozzáadása csalás, hamisítás.
Vincze Béla esete megosztja a borásztársadalmat, mert olvasóink leveleibõl, blogbe-jegyzéseibõl is arra következtethetünk, hogy egy részük a borászokat olyan vegyészeknek tartja, akik boszorkánykonyhájukon sok mindent képesek a borból kihozni (és abba beletenni), ezért õk óvatosságra intenek, s többségük szigorral leszámolna a csalókkal. Mások – fõleg a borászok – a nyilvánosság kizárásával intéznék az ilyen ügyeket, mondván, mindez árt a hazai bor jó hírének.
Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia elnöke, a nyilvánosság híve. Úgy véli, a borhatóságnak megvannak a fórumai, ahol nyilvánosságra hozzák a visszaéléseket. Megemlítette azt is, hogy az utóbbi idõben, amióta két ismert borászt értek hamisításon, tucatnyi pincét zárattak be hasonló okok miatt, viszont ezek az esetek nem tartottak különösebb érdeklõdésre számot.
Mindebbõl a borkadémiának is le kell vonni a következtetéseket, s tagjaik, különösen az általuk adományozott Év borásza cím birtokosai közé csak feddhetetlen borászokat szabad engedni. Ezért, ha lezárul Vincze Béla ügye, és bebizonyosodik, hogy valóban hamisított, kizárják, és megvonják tõle a 2005-ös Év borásza címet, amit nem egy évjáratért, hanem a 2005 elõtti tevékenységéért kapott.
Kállay Miklós kijelentette: a hazai borászoknak élniük kellene a kínos ügy teremtette lehetõséggel, követve Olaszország és Ausztria példáját, ahol a nyolcvanas évek emlékezetes botránya (metanol és fagyálló borhoz keverése) után átvilágították teljes borászatukat, felülvizsgálták az elõírásokat, és új, fõként regionális szabályokat hoztak. Ezáltal a tisztességes borászok megvédhetik magukat és portékájukat a csalókkal szemben. Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy Vincze Béla is közvetve egy ilyen szabály miatt bukott le, ugyanis ha az eredetvédett egri bikavért a pincében meg akarják mozdítani, ehhez a borászati hatóság engedélye szükséges, amit azonban csak a tétel laboratóriumi vizsgálatát követõen adnak meg.
Forrás:
Népszabadsag
http://nol.hu