Terra Madre nap
A Slow Food egy 1989-ben Olaszországban alapított mozgalom, amelynek napjainkban már több, mint 120 országban mûködnek csoportjai. A Slow Food kezdeményezés kezdeti céljára jól rávilágít az elnevezése: ez olyan elveket jelképez, amelyek ellentétesek a gyorséttermi szemléletmóddal – az otthon fõzést, a helyi alapanyagok, a tradicionális receptek használatát.
Tíz évvel a mozgalom megalapítása után döbbentek rá annak vezetõi, hogy hiába fõznek otthon, ha a globalizált élelmiszergyártás következtében Indiától hazánkon át Kanadáig mindenhol azonos alapanyagok állnak rendelkezésre; félõ ugyanis, hogy így elveszítjük gasztronómiánk és mezõgazdasági kultúránk sokszínûségét. Épp ezért az utóbbi tíz évben elõtérbe került a biodiverzitás megõrzése az élelemül szolgáló állat- és növényfajták tekintetében, valamint az embereket tápláló természeti környezetet megóvó fenntartható gazdálkodásra történõ figyelemfelhívás.
Az utóbbi néhány év fejleménye, ami októberben, a Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián is nagy hangsúlyt kapott, hogy az élelmiszert értékként felfogóknak nemcsak saját táplálásuk a feladatuk, hanem annak elõsegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minõségû, fenntartható módszerekkel elõállított élelem, és mindezért a termelõk méltányos árat kapjanak. Röviden összefoglalva: good, clean and fair, azaz jó, tiszta és méltányos élelmiszer-ellátás.
Az utóbbi néhány év fejleménye ezen túl egy újabb gondolat, amely az októberben Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián is nagy hangsúlyt kapott. Ennek lényege, hogy az élelmiszert értékként felfogó embereknek nem csak saját táplálása a feladata, hanem annak elõsegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minõségû, fenntartható módszerekkel elõállított élelem, és mindezért a termelõk méltányos árat kapjanak. Röviden összefoglalva: good, clean and fair, azaz jó, tiszta és méltányos élelmiszer ellátás.
Ezen elv gyakorlati megvalósítását szolgálja például a nemzetközi Slow Food szervezet által létrehozott 1000 afrikai kert, melynek célja, hogy az iskolaudvarokban mûködõ kerteken keresztül a fiatalok újra megismerkedjenek a régiójukra jellemzõ, hagyományos növényfajták termesztésével, és felkeltsék érdeklõdésüket a gazdálkodás iránt.
A másik, a témához szorosan kapcsolódó kampány 2012-ben az élelmiszer-hulladék ellen zajlott. A Slow Food Central Budapest is igyekezett sokat megtenni az év folyamán azért, hogy ez ellen fellépjenek. Ezért döntöttek úgy, hogy a Budapesten harmadik alkalommal megrendezett Terra Madre nap bevételeit, ezen elkötelezõdés jegyében az Élelmiszerbanknak ajánlják fel.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az elmúlt évben 6000 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak. Tevékenységüket így foglalják össze: „Önkéntesek segítségével összegyûjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés elõtt álló élelmiszereket, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértõ karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen a termékeket a rászoruló emberek között.”
Köszönjük a Tokaji Borbarátnõk támogatását, akik biztosították a rendezvény helyszínét!