Telt házas volt a Nagy Egyetemi Borteszt Budapesten
[tn_3_bal.jpg] A résztvevõket Balla Attila a Nemzeti Bor Maraton és a Nagy Egyetemi Borteszt programigazgatója köszöntötte. Elárulta, hogy az elsõ szegedi esemény sikere után több megkeresés is érkezett irányukba a borteszt és a Bortext applikáció kapcsán, így már most biztosra vehetõ, hogy õsszel újabb városokban, újabb egyetemek és fõiskolák bevonásával folytatódik majd a programsorozat. A Bortext névre keresztelt mobilapplikáció bemutatása során kiemelte az igazgató, hogy ez „egy kétélû fegyver”: hasznos a borászoknak, termelõknek, akik pontos információkhoz juthatnak a fogyasztói elvárásokról és szokásokról, ízlésekrõl; valamint hasznos a fogyasztóknak akik jobban megismerhetik a magyar borvidékeket, borászokat, boraikat és az applikációval értékelhetik is ezeket a tételeket a 100 pontozási rendszerben.
A folytatásban Gál Péter, a Földmûvelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelõs helyettes államtitkára mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés lényege, hogy ebbe a programba olyan regisztrált pincészetek kerülhettek be, akiknek borai az Országos Borszakértõ Bizottság által lebonyolított kóstolón elértek egy minõségi határt.
[tn_2_kozep.jpg]
Dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója a szervezet szakmai szerepérõl és mûködési területük bemutatásáról számolt be a hallgatóságnak.
Az elõzetes fogyasztói szokások felmérése elõtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete beszélt a mai borfogyasztási és borkészítési trendekrõl.
Az elsõ néhány korty bor, a „belövõbor” szerepét töltötte be. Herceg Ágnes a Nagy Egyetemi Borteszt szakmai vezetõje, a londoni Wine and Spirit Education Trust minõsített oktatója, tartott egy kóstolástechnikai tréninget. Bemutatta hogyan mûködik egy irányított kóstolás, és hogy milyen szempontok alapján értékelnek a világ borpontozási eljárásaiban jól ismert 100-as minõsítési rendszerében.
Majd a borhibákkal és a borbetegségekkel is megismerkedtek nem csak elméleti, hanem gyakorlati síkon is a résztvevõk. Barátossy Gábor és Buránszki György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai kóstolható ízelítõt is hoztak a borokat is jellemezhetõ hibákról betegségekrõl. Ezekrõl késõbb a nagyközönség számára is elérhetõ Bortext applikációban is részletes leírás található.
Egy rövid szünet után indult a tesztelés, amely alatt Kielmayer Kristian, az Országos Borszakértõ Bizottság tagja mutatta be a kóstolásra érkezett Hungarikumsort. Elmondta; a borok kiválasztásának alapjául a Nemzeti Borkiválósági Program szolgált és fontos szempont volt, hogy kizárólag magyar fajták legyenek a Nagy Egyetemi Borteszten.
[tn_4_kozep.jpg]
Láthatóan nagy sikert aratott a diákok körében ez a Magyarországon egyedülálló, innovatív és tudatos borfogyasztásra nevelõ kezdeményezés, rengeteg konstruktív kérdést tettek fel a jó hangulatú pontozást követõen. A szervezõk támogatóik – az AXA Bank, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a NÉBIH – jóvoltából meglepetés ajándékokkal köszönték meg a fiatalok részvételét.
A Nagy Egyetemi Borteszt tavaszi turnéjának záróhelyszíne május elején a Pécsi Tudományegyetemen lesz.