Szüreti „Borangolás” az etyeki borvidék különlegességei között
[tn_2_bal.jpg] Az etyeki borászok célja a rendezvénnyel, hogy a borkedvelõk ne csak évente kétszer, hanem akár többször is megforduljanak a régióban egy-egy ebéd vagy borkóstoló erejéig. Éppen ezért a szervezõk szeretnék a kezdeteknél megszokott módon folytatni a vendéglátást. Több mint tíz év tapasztalatával, újításaival és fejlõdésével felvértezve várnak mindenkit nyitott pincéikben, hangulatos teraszaikon vagy éppen szõlõlugasaikban.
Ha fehérbor, akkor Etyek
Az Etyek-Budai borvidéket a pezsgõ tradíciók és a termõhely alaki és földrajzi övi hasonlóságai miatt a szakértõk a Champagne-hoz szokták hasonlítani. A pezsgõgyökerek nemcsak történelmi háttérre utalnak, hanem a termõhely adta potenciálra is.
A régió fekvése alapján része az Észak-Magyarország borvidékei által jellemezhetõ könnyû, friss fehérbor vonulatnak, azonban a magyar példák közül egyedülálló módon benyúlik a fõvárosba is.
Klímája a meszes talajoknak köszönhetõen elsõsorban a friss fehér borokat és a rozé borokat segíti kiteljesedni. A Budai dombok, a Zsámbéki medence, és a Velencei hegység domborzata pedig megvédi a szõlõit a fagyoktól és kiválóan biztosítja a terméknek a szükséges hõ-összeget is.
Az etyeki régió fõ borcsoportjába a gyümölcsös, friss fehérborok, illetve pezsgõk, míg kiegészítõ termékeibe a rozék és könnyû vörösborok tartoznak. Borainak meghatározó jellemzõje a gyümölcsös, üde és friss ízhatás.
Akár rozé, akár fehérbor Etyek jó döntés
Az etyeki borvidéken a klasszikus Sauvignon Blanc-tól és a mélyen gyümölcsös Chardonnaytól a játékos Királyleánykán keresztül egészen a nyughatatlan Zenit-ig mindenki megtalálhatja kedvenc borát és megismerkedhet a borvidék borászainak különlegességeit. A Borangoló programjainak keretében számos gasztronómiai és kézmûves kiállító kínálja majd portékáit, így érdemes lesz augusztus 30-án ismét Etyekre látogatni!
Kapcsolódó weboldal