Szüret Sopronban: Irsai már a kádban érik
A hagyományoknak megfelelõen a Soproni Borvidéken idén is a legkorábbi érésû, Irsai Olivérrel kezdõdött a szüret.
Tachner Kurtnál, idén elõször géppel szedték le a fürtöket.
– A munkát, a Fertõ parti Gute Weidengrund dûlõben kora hajnalban elkezdtük, illetve azonnal ki is préseltük a szõlõt, mert tartottam attól, hogy a napközbeni magas hõmérséklet miatt meleg lesz a must – mondta el megkeresésünkre a borász.
– A must már erjed, úgy számolunk, hogy két hét múlva már megkóstolható lesz a friss bor. A terveink szerint a korai piros veltelini szüretelésének csütörtökön állunk neki, a kékfrankos esetében mindez két-három hét múlva várható. Csapadék már nem kell, inkább sok napsütés.
Taschner Kurt hozzátette, a szõlõ esetében nem ideálisan kezdõdött az év. – A hosszan elnyúló tél miatt két hetes késéssel indult el a rügyfakadás, a virágzás idején is hideg volt – folytatta a borász.
– Az esõ sem akkor esett, amikor az a szõlõnek ideális lett volna. Ám a természet szépen utoléri magát. Így a must foka kicsit elmarad a tavalyitól, ugyanakkor mennyiségre kicsivel több várható.
A Soproni Borvidéken egy másik borászat, a Roll Pincészet is megkezdte a szüretet.
– Hat év után az idei lehet a legjobb évjárat az Irsai Olivér esetében – közölte Roll Péterné. – Mi csak kézzel szüretelnünk, ugyanis féltjük a vesszõket. A munkával, azért sem tudtunk sokat várni, mert a Fertõ parti dûlõnkben a mostani nagy melegek megégették a szõlõ egyik oldalát. Emellett a darazsak is megjelentek. Összességében jó termésre számítunk.
Annak ellenére, hogy a fagyok, és az egyéb károk miatt öt-húsz százalékos kiesés várható. Eddig szépek a kék szõlõk is, bízunk benne, hogy ez így marad.
Forrás:
kisalfold.hu
http://www.kisalfold.hu