Szigorúan szabályozott borok
Az egri borok elõállítása továbbra is kizárólag az adott hegyközség által ellenõrzött és nyilvántartott pincészetben történhet. A szõlõt a szüret napján fel kell dolgozni, a préselés csak szakaszos üzemû szõlõpréssel végezhetõ és számos esetben kötelezõ a must tisztítása is. A borok érzékszervi bírálatát a borminõsítõ bizottság végzi, s adja ki a származási bizonyítványt. Egri bort kiszerelni csak a borászati hatóság által engedélyezett és a hegyközségi tanács által nyilvántartásba vett üvegpalackokban lehet. Ha a palackozás a kiszállítás napjától számított 90 napon belül nem történik meg, a bor elveszíti a védett eredetmegjelölési jogát. Az egri borok palackjain kötelezõ elhelyezni a hegyközségi tanács (EBHT) sorszámozott, hologrammal ellátott védjegyét, aminek formája szalag vagy címke is lehet. Az „Egri Bikavér”-hez felhasznált szõlõ csak 14 meghatározott település ültetvényeirõl származhat.
A mostani módosítás szerint bikaalak, bikafej, vagy erre emlékeztetõ figurát ábrázoló kép, valamint a bikavér szó idegen nyelven, vagy bármilyen, a bikavérre utaló magyar vagy idegen nyelvû kifejezés csak a korábbi rendeletben meghatározott, szigorú feltételeknek eleget tevõ borok címkéjén jelölhetõ.
Forrás:
MaiPiac.hu
http://www.maipiac.hu