Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak
A Mádi Kör nem befolyásolhatja a hegyaljai termelõk tevékenységét, mi annyit tehetünk, hogy nyilvánosságra hozzuk a saját szabályzatunkat, ezzel próbálunk hozzájárulni az aszúk minõségének stabilizálásához – mondta Barta Károly az InfoRádió bormagazinjában. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagja hozzátette: tény, hogy olyan aszúk is kikerülnek a borvidékrõl, amelyek nem öregbítik Tokaj-hegyalja hírnevét.
A Mádi Kör aszú szabályzata 2013:
A Mádi kör azt gondolja az aszú borról, hogy az a világ borászatában egyedülállóan aprólékos és munkaigényes kézmûves technikával készülõ természetes édes bor. Egyedisége, különlegessége, hallatlan munkaigényessége miatt törekednünk kell minõségének a legmagasabb szinten tartására, illetve emelésére. Mivel alapvetõen luxus terméknek tekinthetõ a legkisebb kompromisszum sem megengedhetõ a minõség tekintetében.
Aszúbor az évjárat ingadozások miatt nem minden évben készíthetõ azonos minõségben. Ezért minõségének védelme érdekében csak a jó évjáratokban készítünk aszút és a Mádi kör a jövõben minden év legkésõbb december 31-ig közzé teszi, hogy az adott évjáratban készít-e aszút.
Hagyományos aszúszem és alapbor arány, ami évente is ugyanaz. 1 puttony 27,5 liter, 1 gönci hordó 136 liter, azaz az 5 puttonyos aszú esetén azonos térfogatú aszúszem és alapbor (vagy erjedõ must) kerül összekeverésre.
A Mádi Kör tagjai 5 és 6 puttonyos aszúbort készítenek.
Az aszúszem minõsége minimum 55 refr. százalék, minden bogyó Botrytises, a bogyók szikkadtak, nagyobb tömegben sem tapadnak össze.
Az alapbor minõsége minimum 22 mustfok, a fõ kívánalom az, hogy túléredett szemeket is tartalmazzanak a fürtök, amelyekbõl készül a szüret kései fázisában.
Az aszúbor fordítással és máslással nem házasítható. A termelõk készítenek fordítást jó évjáratokban, ezt azonban önállóan palackozzák és forgalmazzák fõleg helyi értékesítésre.
Termelhetõ mennyiségek:
Aszúszõlõt községi és borvidéki eredetmegjelölésre maximum 7 tonna/hektár egészséges szõlõbõl lehet termelni amibõl a maximum elérhetõ aszúbor mennyiség 1180 liter/ha.
Dûlõs megnevezésnél 650 liter/ha
Szõlõparcella megnevezésnél 480 liter/ha
Az ültetvények termésmennyiségét a tagok együttesen ellenõrzik, jegyzõkönyvezik, amit átadnak a Mádi Hegyközség hegybírójának.
Az aszúszemek áztatása legalább 24 (36) óráig történik.
A kipréselt aszúbor 2. erjedése hordóban és pincében történik, amíg meg nem áll az erjedés.
Érlelés pincében 136-500l-es zempléni tölgy hordóban történik, az erjedés befejezésétõl legalább 2 éven keresztül.
A legközelebbi alkalommal a következõ mondattal tervezik fejleszteni a szabályzatot a Mádi Kör tagjai: „A Mádi kör tagjai vállalják, hogy kizárólag hagyományos kézi munkával, szemenként a szõlõ területen szedett aszúszemet dolgoznak fel”.
Forrás:
Inforádió
http://inforadio.hu