Szekszárdi Nyitott Pincék

[tn_2_bal.jpg] Ahogy melegszik az idõ, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg hazánk különbözõ vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklõdõket.

Joggal kérdezheti bárki, hogy mi ebben a különös, hiszen kedves borászt és jó bort is könnyû találni Szekszárdon. Ez így igaz, viszont a pincelátogatás máskor szervezést igényel, most viszont a részt vevõ borászok a megadott nyitvatartási idõben folyamatosan várják a látogatókat. Mindenkit szívesen látnak, nem szükséges elõre jelezni az érkezést, és mivel húsz pince jelezte aktív részvételét, igazán változatos programot állíthatunk össze, akár a helyszínen is.

Manapság rengeteg a boros rendezvény országszerte, a pünkösdi azonban annyiban más, hogy ezúttal a fogyasztók látogatják meg a borászokat. Ilyenkor van lehetõség akár egy sétára is a szõlõben, a zöldülõ tõkék duzzadnak az erõtõl ebben az idõszakban. A legtöbb helyen a borok mellé harapnivalót is kínálnak, és sokszor gondolnak a családokra is: van, ahol a gyerekeknek is szerveznek programot, és mindenhol számolnak a sofõrökkel is, ennek megfelelõen saját musttal, házi szörpökkel készülnek fel azok kiszolgálására, akik nem kóstolhatnak bort.

Idén a húsz nyitott pince között egyaránt ott találjuk a borvidék meghatározó szereplõit, köztük az Év Bortermelõje címet elnyert szekszárdi borászokat is. Mellettük a kevésbé közismert pincék is bemutatkoznak majd, a Kerámia Bormûhely Sárköz utcai telephelyén például öt kisebb borászat várja a borbarátokat.

A szervezõk ezúttal is indítanak menetrendszerû ingyenes buszjáratokat a pincékhez. Egy északi és egy déli kört alakítottak ki, ezzel még gördülékenyebbé téve a közlekedést. A Szekszárdi borvidék ezen felül letölthetõ és mobileszközökön is lapozható kiadvánnyal segíti a vendégek tájékozódását, a kis füzetben a térképeken túl minden pince ajánlatát meg lehet találni.

A pünkösdi hétvégén rendezik a Szekszárdi Nyitott Pincékkel párhuzamosan a Pünkösdi Hal- és Vadünnepet is, a rendezvény fõ hívó szavai a pünkösdi hagyományok, a minõségi gasztronómia és a színvonalas kulturális program. Ennek megfelelõen minden korosztály megtalálja majd az õt leginkább érdeklõ programot, esténként pedig koncertek lesznek, ahol fellép többek közt Rúzsa Magdi, a Punnany Massif és az R-GO is.

A Nyitott Pincékkel kapcsolatban az aktuális információkat a borvidék Facebook-oldalán olvashatják az érdeklõdõk, míg a Pünkösdi Hal- és Vadünnepre vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban a www.szekszardagora.hu oldalt érdemes felkeresni.

Forrás:
[hirszerkeszto]