Szekszárdi és etyeki bor lett Budapest Bora
Az elismerõ cím odaítélésének célja, hogy a fõváros ezzel is segítse a magyar borvidékeken termelt borok népszerûsítését és megismertetését, a magyar borászatok fejlõdését – közölte a pályázat szerdai budapesti eredményhirdetésén az egészségügyi és szociális ügyekért felelõs fõpolgármester-helyettes.
Szentes Tamás hozzátette: a pályázatot hagyományteremtõ céllal írták ki, és terveik szerint ezentúl minden évben megválasztják majd Budapest Borát fehér és vörös kategóriában.
Horkay András, az Országos Borszakértõ Bizottság elnöke az MTI-nek korábban elmondta: az idei felhívásra több mint 70 tétel érkezett be; hasonló mennyiségû fehér- és vörösbor. A benevezett tételeket a fõváros képviselõi szakemberek segítségével három bizottságban értékelték, majd a kiválasztott egy-egy legjobb tételt közösen újrakóstolva ítélték oda a Budapest Bora elismeréseket.
A versenyen 16 bort (Szeremley 2009-es badacsonyi kéknyelû, Szeremley 2012-es rizling házasítás, Wekler 2008-as szekszárdi cabernet franc extra, Koch 2011-es hajós-bajai cabernet sauvignon barrique, Polgár 2007-es cabernet franc, Szöllõsi 2011-es melegeshegyi olaszrizling, Tornai 2011-es somlói top selection Aranyhegy juhfark, Varga 2011-es Aranymetszés badacsonyi kéknyelû, Szent Tamás 2012-es tokaji furmint, Malatinszky 2008-as Noblesse cabernet franc, Bock 2008-as Royal Cuvée, Polgár 2011-es syrah, Tornai 2011-es Aranykönny késõi zeusz, Schieber 2011-es cabernet sauvignon prémium, Vylyan 2009-es villányi cabernet sauvignon, Liszkay 2011-es Giulia cabernet franc) aranyéremmel, 35 tételt ezüstéremmel, 16 bort pedig bronzéremmel jutalmaztak.
Forrás:
élelmiszeronline
http://www.elelmiszer.hu