Szakértõ: nincs veszélyben a somlói bor!
A maga 550 hektáros kiterjedésével a Somlói-borvidék nem tartozik hazánk legnagyobb bortermelõ tájaihoz, de az itt termesztett szõlõ, és az ebbõl készült aranyló bor világhírû, melynek minõségét a bazaltos talaj és a gazdák szakértelme biztosítja. Az OrientPress Hírügynökség megkereste hegyközség bíráját, hogy megtudjuk, milyen hatása lehet a közelben történt iszap-katasztrófának a termelésre.
Somogyi Lajos cáfolta azt a híreket, miszerint a Somló-hegytõl másfél kilométerre történt iszapkatasztrófa éreztetheti a hatását a helyi bortermelés minõségében. Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége bírája a felvetésre reagálva kategorikusan kijelentette, hogy semmilyen veszély nem fenyegeti nagy múlttal bíró borkultúrájukat. Ez már azért sem lehetséges, mivel állandó északi széljárás uralkodik a területen, ami azt jelenti, hogy szinte a nullával egyenlõ annak az esélye, hogy a szennyezõdés elérné a hegyközséget – tette hozzá.
A hegybíró elmondta, felvették a kapcsolatot a Corvinus Egyetem borászati tanszékével, akik a jövõben több vizsgálatot is lefolytatnak majd a bor összetételével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a kutatók mintát vesznek a katasztrófa elõtti-, a mostani és a jövõ évi termésbõl, és ezt fogják alaposan elemezni arra vonatkozóan, található-e benne a toxikus anyagból.
Erre semmi esély nem mutatkozik – tette hozzá Somogyi Lajos hegybíró, aki mindenkit szeretne megnyugtatni, hogy a somlói bor hírneve és minõsége nem csorbult. A bor fogyasztása továbbra is veszélytelen, és reméljük, hogy a média nem fog rémhíreket terjeszteni ezzel kapcsolatban – fûzte hozzá a szakember.
Forrás:
OrientPress
http://www.orientpress.hu