Somodi Sándor: kisebb csoda, hogy megvagyunk
Somodi Sándor 1966-ban kezdte a borászszakmát az ásotthalmi pincegazdaságban. A nagybani bortermelésben „megedzõdve” a borkészítésben igazán csak 1991-tõl teljesedett ki, amikor a községben lányaival a nulláról kezdve megalapította családi borászatát. A konkurenciához mérve kisebb pincét és feldolgozót épített, így „kézmûves” borászat született. A technológiai fejlõdés sem hagyta érintetlenül a céget. Elsõként a csongrádi borvidéken 1997 óta palackozzák a borokat, 2000-tõl pedig a hagyományos hordós borkészítés mellett saválló acéltartályokban hûtik a mustot, irányítják az erjesztést. Új aromájú borok készülnek így, amelyek felveszik a versenyt a világ bármelyik pincészetével.
– A bor olyan, mint a közös nyelv; rengeteg ismerõst, barátot köszönhetek neki – mondja Somodi Sándor, amikor az elmúlt két évtized szépségeirõl faggatjuk. – Abban hiszünk, hogy minden borvidék értékteremtõ erõvel bír. Az a jó bor, amelyben minél többet megõrzünk a szõlõ természetes szépségébõl, a táj, a fajta, az évjárat sajátosságaiból. Hiszen a szõlõ az egyetlen gyümölcs, amely magával viszi a feldolgozáskor a borban a tájra jellemezõ karakterét. A kezdetektõl az a célunk, hogy megmutassuk az alföldi bor önálló, szép arculatát. Tizennyolc éven át, amíg magunk is termesztettünk szõlõt, a kék fajtákat vásároltuk hozzá. Sosem akartunk sok fajtát, nem akartunk nagyok lenni.
Összesen 20–25 ezer palack cabernet, chardonnay, hárslevelû, rajnai és olaszrizling készül évente. Tanulság viszont, hogy az ilyen kis pincészetet a szél elfújhatja, a pályázatokból kiszorul, a bortermelés pedig nem túlságosan jövedelmezõ ágazat. Pont emiatt kisebb csoda, hogy megvagyunk.
Nem szerepel idén a szegedi borfesztiválon a korábban törzstagnak számító pincészet, mert a borász úgy látja, nincs értelme. Megváltozott a borosok pénzorientált rendezvényeirõl alkotott képe – fogalmaz diplomatikusan. Az idei évet egyelõre biztatónak tartja, de itt állnak a küszöbön a fagyosszentek…
Ásotthalom vállalkozója
Nemcsak a visszajáró borbarátok ismerik el a Somodi-borászat teljesítményét, hanem a szakmai is. A legnagyobb boros elismerés, hogy a Pannon Bormíves Céh az Alföldrõl elsõként Somodi Sándort hívta meg tagjai közé. Két éve a megye alkotói díját vette át, idén az Ásotthalom vállalkozója címmel tüntették ki.
Forrás:
delmagyar.hu
http://www.delmagyar.hu