Sommelierversenyt rendeztek Herenden
Hetedik alkalommal került megrendezésre 2006. november 23-án Herenden az Arany Dugóhúzó Borfelszolgáló verseny, amelyen nyolc sommelier mérte össze tudását a szakmai zsûri elõtt. A rendezvény témája idén a villányi borvidék volt, ennek megfelelõen a résztvevõknek írásbeli és gyakorlati feladatok során kellett számot adniuk ismereteikrõl. A hét kérdésbõl álló tesztsorban Villány pincészetein és dûlõin kívül be kellett mutatni a borok eredetvédelmi rendszerét, valamint Teleki Zsigmond és Spiegel Zsolt személyét, de azt is tudni kellett, milyen aktuális események lesznek a közeljövõben a borvidéken. Az írásbeli rész után tizenkét illatmintát kellett beazonosítani, amelyekkel további részpontokat szerezhettek a versenyzõk.
Az ismereteket természetesen a gyakorlatban is tudni kell alkalmazni. A versenyzõk sorszám húzása után egy villányi bort mutattak be, amely leírásához a látvány, illat és íz tulajdonságait nevezték meg. Hibapontként értékelte a zsûri, ha a résztvevõ nem kellõ alapossággal írta le a nedût, ugyanígy pontlevonással járt az is, ha oda nem illõ jegyekkel jellemezte a villányi bort. Both Gábor, a verseny szakmai felelõse hangsúlyozta, a borleírási feladattal azt az éttermekben tapasztalható jelenségre szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az italokat sok esetben elnagyoltan mutatják be. Az adott borászatról, dûlõrõl és évjáratról a versenyzõknek természetesen illik mindent tudniuk, hiszen a zsûri tagjai a természetszerûség jegyében, „egyszeri vendégként” a borkészítés bármely körülményére és az ital bármely tulajdonságára rákérdezhettek.
Az ital leírásán túlmenõen külön értékelték a felszolgálás mikéntjét, és a dekantálás sem maradhatott el. Ennek során pontozták a sommelier minden mozdulatát, a kellékek szakszerû használatát, a kapszulavágástól kezdve a dugóellenõrzésen át a kitöltésig, de a felszolgálás általános eleganciáját is értékelték.
Az elõkelõ Apicius étteremben délután 16 órakor befejezõdött versenyen a pontszámok összesítése után Cseke Gábor kapta a gyõztesnek járó arany dugóhúzót, akit a Dining Guide által 2006-ban legjobban ítélt Lou Lou étterembõl ismerhet a budapesti közönség. A dobogó második fokára Gõsi Balázs állt, harmadik helyezet Kovács Gábor lett. A fõdíj mellett a résztvevõk a Bortársaság, valamint a Porcelánmanufaktúra értékes ajándékcsomagját is magukkal vihettek Herendrõl.
Forrás:
Deluxe
http://www.deluxe.hu