Sokkolta a tokaji furmint a lyoni sztárséfet
Igen jól sikerült az ITD Hungary és a Magyar Bormarketing Kht. által szervezett magyar borbemutató Hollandiában, a január 12-14. között megrendezett Wine Professional kiállításon – tudta meg az InfoRádió Nemes Richárdtól, a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetõjétõl. A kiállításon kizárólag a borkereskedelem és a gasztronómia szakmai képviselõi vehetnek részt, az idei létszám meghaladta a tavalyi 15 ezret – említett szintén jó értelemben sokkoló részleteket az ügyvezetõ.
A magyar standon 30 csúcsminõségû magyar borral találkozhattak a fõként holland, belga és luxemburgi kereskedõk és éttermi szakértõk. A bemutatott harminc magyar bort Jan van Lissum, a Wine & Food Association vezetõje választotta ki 100 megküldött mintából. „Javarészt a tokaji, a balatoni és a szekszárdi régióból került ki a holland piac számára leginkább érdekes 19 fehér és 11 vörösbor. Ezek közül a holland szakértõ a száraz fehérboroknak jósolja a legnagyobb jövõt” – mondta a Kerekes György, az ITD Hungary borágazatért is felelõs vezetõje.
Jan van Lissum jóslata beigazolódott, a magyarországi furmintokat nagyon jól fogadta a közönség. Különösen a tarcali Királyudvar Pincészet tokaji száraz furmintja (Királyudvar Sec) aratott nagy sikert, hiszen a kiállításon részt vevõ séf-pápa, Christopher Müller ezt a bort választotta egyik bemutatójához. Müller a világ egyik leghíresebb séfjének, Paul Bocuse-nek a közvetlen munkatársa, a francia legenda egyik, három Michelin csillagos éttermében dolgozik.
Müllert lenyûgözte a magyar bor, személyesen õ választotta ki több, köztük francia versenytárs közül – mondta el Nemes Richárd. A sztárséf a magyar furminthoz sokkoló ételkreációt készített, koktélos-poharakba. A pohárba sajtkrém került és tengervíz-koncentrátumból készült zselébe applikált homár.
Az extrém fogás is jól mutatja, hogy Hollandiában mennyire nagy a jó értelemben vett felhajtás a borok és a gasztronómia körül – jegyezte meg Nemes Richárd, a Bormarketing Kht. ügyvezetõje.
Magyarok Hollandiában
A kiállításon az alábbi magyar borok szerepeltek: Bock Cuvée, Figula Szilénusz és Fülöp, Heimann Viona és Cervaes, Királyudvar Sec, Kreinbacher Öreg tõkék bora és Tradíció, Pannonhalmi Apátsági pincészet Hemina és Infusio, Szentesi József Rajnai Rizling és Zengõ, Takler Bartina és Merlot, Vylyan Montenuovo Cuvée és cabernet franc. Az alábbi négy tokaji pincészet száraz furmintokkal és aszúkkal, illetve más édes különlegességekkel képviselte Tokaj-hegyalját: Degenfeld, Disznókõ, Dobogó, Patricius.
Forrás:
inforadio.hu
http://www.inforadio.hu