Sikeres volt a világ legnagyobb Kéknyelû kóstolója
[tn_2_bal.jpg] Példás közösségi összefogás és több szervezet együttes munkájának köszönhetõen a Badacsonyi Borvidék egyre jobban látszik a bortérképen. Immár hagyományosnak tekinthetõ budapesti bemutatkozásukon 31 pincészet vett részt és terveikrõl is beszéltek.
Váli Péter borász hangsúlyozta, hogy a badacsonyi borászok kezdeményezésére hamarosan létrejövõ Balatoni KÖR egyfajta gasztronómiai forradalmat kíván gyõzelemre vinni a magyar tenger partján, ahol a helyi termékek és kezdeményezések népszerûsítésével, együttes erõvel igyekszenek magasabb szintre emelni a balatoni gasztronómiát és vendéglátást.
„Veszprém megye Terület-és Településfejlesztési Operatív Programja kiemelt szerepet szán a megyei Borút Egyesületek közös marketing támogatására 2014 és 2020 között. A közös munkára való felkészülés megkezdõdött és hamarosan létrejön a Füredi-, a Somlói- és a Badacsonyi Borút Egyesületek közötti együttmûködési megállapodás” – mondta Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnöke.
„A badacsonyi régió felébredt Csipkerózsika álmából. Ma már a nyári szezonon kívül is tökéletes kirándulóhelyszín, ahol számtalan kulturális- és gasztronómiai program közül lehet válogatni” – mondta Istvándy Gergely, a fõszervezõ Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja.
A több mint 500 fõt megmozgató, exkluzív „Badacsony New Yorkban” rendezvény középpontjában a borvidék híres fajtája, a Kéknyelû állt, amely a badacsonyi gazdáknak köszönhetõen reneszánszát éli. A rendezvényen rekordszámú Kéknyelût lehetett kóstolni, amelyrõl Szõke Barna, a NAIK Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati vezetõjének elõadásából azt is megtudtuk, hogy kivételes élvezeti értékén túl, a borok között is kiemelkedõen magas, emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatású vegyületeket tartalmaz.