Séta a ménesi borvidéken
Az Arad-hegyalján észak felé haladva az adriai éghajlat hatása utoljára a ménesi borvidéken érezhetõ. A térség központjának is számító Ménes-hegyalján a lépten-nyomon kibukkanó büszke sziklatömbök festõivé varázsolják a szõlõhegyet, mely a kiváló borok bölcsõje. A dohos pincéinek büszkeségei a Merlot, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, és a méltánytalanul elfeledett Kadarka, amelyet még az oszmán terjeszkedés elõl menekülõ szerbek hozták be. A meredek ménesi dûlõk, a sûrûn tobzódó tõkék, a vidékre oly jellegzetes karikás metszés, és a kései szüretelés nélkülözhetetlenek, hogy a szõlõbõl egyedülálló aszú születhessen.
A száraz Cabernet Sauvignon „a vörösborok királya”, a barique hordós érleléstõl nyeri el erejét és különleges zamatát – 16-18 Celsius fokon a vadételek koronája. Az elõbb említett kadarka a réti virágok illatát hordozó, kellemesen kiegyensúlyozott, szintén száraz bor, amely pulykasült és az étkezések végén felszolgált sajttálak kellemes kísérõje, ha 16 Celsius fokra hûtjük.
A Pinot Noir hagyományos erjesztési technológiával készül és barique hordókban érlelõdik – így jön létre a szív fizikai és lelki gyógyítására egyaránt alkalmas, különlegesen finom bor. 14-16 Celsius fokosan kínálva kitûnõ kísérõje a szárnyas sülteknek és sajtféléknek. A félszáraz Pinot Gris elegánsan kesernyés, diszkrét aromáját a töppedt, túlérett, napsütötte szõlõszemekbõl nyeri el. Fogyasztását 10-12 Celsius fokra hûtve étkezés elõtt ajánlják, emellett kitûnõ kísérõje a hal vagy csirkehúsból készült ételeknek.
A félédes Traminer jellegzetességét a frissen kaszált széna illata és rózsaszirom aromája ötvözi,12-14 Celsius fokra hûtve kitûnõ kísérõje a fehér húsú halaknak, pástétomoknak és piskótáknak. A borvidék Sauvignon Blanc bora egy igazi egyéniség. A legmodernebb technológiának köszönhetõen egy kiegyensúlyozott, szõlõvirág aromájú, rendkívül harmonikus bort élvezhetünk, ha 8-10 Celsius fokra hûtve kóstoljuk hal és fehér húsból készült sültek mellé.
A vidék szõlõtermõ helységei: Solymosvár, Kladova, Pálosbaracka, Ópálos, Ménes, Gyorok, Aradkövi, ezekre mindenképpen érdemes néhány órát szánni, ha ismerkedni akarunk a helyi bortermelés szokásaival, kultúrájával.
Forrás:
nana
http://www.nana.hu