Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Sándor Napi Bormustra 2008 – Tapolca

A már hagyományosnak számító program 2003. tavaszán a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság (BBA) kezdeményezésére indult, hogy lehetõséget adjon a borrégióhoz tartozó borvidékek legjobb borainak bemutatására. A nyilvános rendezvény elsõsorban a szõlészeknek, borászoknak, borkereskedelemmel foglalkozóknak, a bort a gasztronómiában és a turizmusban felhasználó szakembereknek szól, de szívesen látják azokat a borkedvelõket is, akik a különleges minõséget keresik.

Az idei Sándor Napi Bormustrán a Pinot családhoz tartozó borok szerepelnek. Közülük is kiemelkedik a Szürkebarát, ami a világ más tájain Pinot gris, Burgunder blauer, Pinot franc gris, Pinot grigio néven is ismert. A régióban a fajta fõleg a Badacsonyi Borvidékhez kötõdik, de a balatoni térség más részein is kiváló borokat ad.

Egyre fontosabb fajtája a térségnek a Pinot noir, vagy más néven Kék kisburgundi is, amit a világ Pineau noir, Blauer Burgunder és Spätburgunder néven is jó ismer. Ma már ezt a fajta is a régió egész területén megtalálható, s a korábban inkább fehérborosként ismert vidékeken is eredményesen színesíti a kínálatot.

A család harmadik tagja, a Pinot blanc, vagy korábban népszerû hazai nevén a Fehér kisburgundi – Burgunder weisser, Pinot bianco. A fajtacsoportból a legkisebb arányban szerepel a régió ültetvényein, de több helyen így is nagyon jó minõséggel termelik.

A bormustrát Ács János polgármester nyitja meg 17 órakor a Városi Mûvelõdési Központban, majd dr. Májer János, a Badacsonyi Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart elõadást fajtacsoport régióbeli szerepérõl. Ezt követõen prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetõje mutatja be, és értékeli a résztvevõkkel együtt a bormustrára felsorakoztatott mintegy 30 bort. A termelõk között ott lesznek a régió legfontosabb borászatai.

A bormustra szakmai eszmecserével és a borokhoz illõ vacsorával zárul. A menüben bio szürkemarhapörkölt és harcsapaprikás szerepel.

A bemutatásra tervezett borok

(a lista még változhat)

Fehér borok

Kõröshegyi Pinot blanc 2007. száraz

Termelõ: Podmaniczky János Balatonföldvár

Balatonaligai Pinot blanc 2007. száraz

Termelõ: Feind Borház Balatonfõkajár

Badacsonyi Pinot blanc 2006. száraz

Termelõ: Badacsony Borászati Szövetkezet Rizapuszta

Somlói Szürkebarát 2007. száraz

Termelõ: Tornai Pincészet Somló

Lesencetomaji Szürkebarát 2007. száraz

Termelõ: Lesence ZRT. Lesencetomaj

Badacsonyi Szürkebarát 2007. száraz

Termelõ: Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs

Badacsonyi Szürkebarát 2007. száraz

Termelõ: Badacsonyi Pincegazdaság ZRT. Balatonfüred

Balatonszõlõsi Pinot gris 2007. száraz

Termelõ: Figula Pincészet Kft. Balatonfüred

Vászolyi Szürkebarát 2007. félszáraz

Termelõ: Koczor Kálmán Balatonfüred

Csáfordi Szürkebarát 2007. száraz

Termelõ: Vinum Veress Pincészet Csáford

Balatonboglári Szürkebarát 2007. félszáraz

Termelõ: Bujdosó Pincészet Balatonlelle

Badacsonyi Szürkebarát 2006. száraz

Termelõ: Fodor Gyula Aszófõ

Zánkai Szürkebarát 2006. száraz

Termelõ: Varga Zoltán Zánka

Szigligeti Szürkebarát 2006. száraz

Termelõ: Szántó Zsolt Szigliget

Szentbékkállai Szürkebarát 2006. száraz

Termelõ: Kál-Vin Kft. Révfülöp

Csörnyeföldi Szürkebarát 2006. száraz

Termelõ: Dr. Bussay László Muraszemenye

Szent György-hegyi Szürkebarát 2006. félszáraz ( válogatott)

Termelõ: Szent György Borház Kft. Nyári Pince Hegymagas

Badacsonyi Szürkebarát 2006. félszáraz töppedt szõlõbõl

Termelõ: Németh Pince Badacsony

Szigligeti Vulcanus 2006. száraz

Termelõ: Szigligeti Borház Kft. – Szatmári Gábor

Cserszegtomaji Vinitor 2005. szárasz

Termelõ: Georgikon Tanüzem KHT Keszthely

Balatonudvari Szürkebarát 2006. félédes

Termelõ: Hudák Zoltán Balatonfüred

Badacsonyi Szürkebarát 2006. édes

Termelõ: Istvándi Ferenc Káptalantóti

Badacsonyi Szürkebarát 2006. édes késõi szüret

Termelõ: Borbély Gyula Badacsonytomaj

Badacsonyi Szürkebarát 2006. édes

Termelõ: Szõlészeti és Borászati Kutató Intézet Badacsony

Tagyonhegyi Szürkebarát 1999. száraz

Termelõ: Salánki Sándor Aszófõ

Szent György-hegyi Szürkebarát 1995. száraz

Termelõ: Salánki Sándor Aszófõ

Rozé borok

Balatoni Pinot noir rozé 2007. száraz

Termelõ: Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs

Szent György-hegyi Pinot noir rozé 2007. száraz

Termelõ: Horváth Pince Hegymagas

Szõlõsgyöröki Pinot noir és Cabernet sauvignon rozé 2007. száraz

Termelõ: Koltai Tamás Szõlõsgyörök

Vörös borok

Szent György-hegyi Pinot noir 2007. száraz

Termelõ: Szászi Endre Hegymagas

Balatonlellei Pinot noir 2007. száraz

Termelõ: Garamvári Vencel Balatonlelle

Lesencetomaji Pinot noir 2006.

Termelõ: Lesence ZRT. Lesencetomaj

Badacsonyi pinot noir 2005. száraz

Termelõ: Elsõ Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft. Badacsonytomaj

Kapcsolódó weboldal

http://www.balatoniborregio.hu/

Forrás:
[hirszerkeszto]

Post Tags: #bormustra

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Megtizedelt hegyközségek
NextContinue
Somlói Tavasz Fesztivál

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press