Sajtóközlemény kiszerelt fröccs elõállításának szabályozásáról
A HNT megítélése szerint a fröccs elsõdlegesen vendéglátó-ipari, gasztronómiai termék, de termelõi kezdeményezésre megvizsgálva, a HNT támogatja borászati vállalkozások által palackozott fröccs elõállítását és forgalmazását, megfelelõen szabályozott formában lehetõvé tenni.
Hangsúlyozottan felhívjuk a termelõk figyelmét, hogy a jelenleg hatályos szabályozás értelmében, borászati üzemben nem lehet palackozott fröccsöt jogszerûen elõállítani!
Azzal, hogy a jövedéki adó mértéke 0 Ft-ra csökkent, az elõállításhoz szükséges feltételek még nem jöttek létre! A változás ugyan gazdaságossági értelemben elõsegíti e termékek elõállításának lehetõségét, azonban további jogszabályalkotás és módosítás is szükséges a palackozott fröccs készítésének jogszerû megkezdéséhez.
A Földmûvelési Minisztériumban és intézményeinél – információink szerint – a szükséges jogszabály-módosítások elõkészítése folyamatban van, a fröccskészítés szakmai szabályainak és bizonylatolási rendjének elõkészítésével együtt.
A HNT általános álláspontja szerint támogatja, hogy legyen a fröccs megfelelõen szabályozott körülmények között elõállítható, de a megalkotásra kerülõ jogszabályoknak biztosítani szükséges e termékek
– minõségét, – amely a megfelelõ kereslet feltétele – valamint,
– eredetvédelmét,
– az elõállítás szakmai szabályozását.
Az elõállítás és forgalmazás feltételeinek meghatározása mellett, a szabályozásnak biztosítania kell, hogy a termékek elõállíthatósága ne teremtsen lehetõséget a borpiacot veszélyeztetõ visszaélésekre!
A szabályzás kialakítása során a HNT részt vesz a szakmai véleményezésben, ezért kéri a fröccs elõállítását esetlegesen tervezõ termelõket, hogy megfelelõ szabályozás érdekében, kérdéseiket, észrevételeiket írásban küldjék meg a peter.gal@hnt.hu e-mail címre.
A szabályozás megjelenéséig nyomatékosan kérjük, hogy saját érdekükben tartózkodjanak fröccs elõállítására irányuló fejlesztésektõl!