Rozé? Csak keverjék össze a fehér- és a vörösbort – mondja az EU
Provance évszázadok óta a bor hazája. Most azonban egy új harcot kell indítaniuk, hogy rozéjukat elismerjék olyan értékes bornak, mint a többi fajtát.
Brüsszel szerint ugyanis a rozébor könnyûszerrel elõállítható, csak össze kell keverni a fehérbort egy kis vörössel.
A borászok azonban értetlenül állnak ez elõtt, szerintük, ha bárki is ezzel próbálkozna, nem egy kellemes rózsaszín nedût kapna, hanem egy narancssárga, rossz ízû italt, aminek semmi köze sincs a rozéhoz.
Mint mondták, attól, hogy a fehér- vagy vörösbor elõállítóknak manapság rosszabbul megy az üzlet, még nem ok arra, hogy a rozétermelõk piacát is tönkretegye az unió.
A végsõ döntés az irányelvrõl április 27-én születhet meg, amitõl a provance-iak már most majdnem gutaütést kapnak. A színében piros árnyalatú, ízében inkább fehérboros jellegû italt kékszõlõbõl készítik, csak éppen az italt nem érlelik olyan sokáig a gyümölccsel együtt, mint a vörösbort, így nem kap olyan erõteljes színt.
A magyar bortörvényt értelmében egyébként rozébort kizárólag kékszõlõbõl lehet elõállítani.
Forrás:
inforadio.hu
http://www.inforadio.hu