Robbanásszerû agymûködés a profi borkóstolóknál
A tudósok arra szerettek volna választ kapni, van-e különbség a borivásban képzett és képzetlen ember agyhullámai között. Felfedezték, hogy a tanulás nemcsak az ízlelés minõségét befolyásolja, hanem meghatározza azt a módot, ahogyan az agy reagál a bor ízére.
A vizsgálat alkalmával a kutatók hét profi borkóstoló és hét átlagos borivó agyhullámait vizsgálták. Az EEG mindkét csoportnál erõs aktivitást mutatott az agy örömközpontjában. A megdöbbentõ különbség az agykéreg tevékenységében volt: amíg a borszakértõknél a gondolkodásért felelõs rész robbanásszerû aktivitását rögzítették, addig az amatõr borivók agykérgében semmiféle reakciót nem tapasztaltak.
„Mindkét csoportot megkérték, koncentráljon a borra, amit iszik, tehát nem arról van szó, hogy nem gondolkodtak volna” – mondta Gisela Hagberg, svájci biofizikus a római Borakadémia tanulmányának ismertetésén. A különbség, bár mindkét csoport agya észlelte az ivás folyamatát, abban keresendõ, hogy a borszakértõkben a bor íze további hatást is kiváltott.
Forrás:
Bama.hu
http://www.bama.hu