Régi-új program a Magyar Borok Házában
– Önöknek mióta van pincészete Szekszárdon?
– 1992-ben indítottuk újra a családi pincészetet, ezek szerint most 13. éve – mondta el Vesztergombi Ferenc. A család az 1700-as évektõl a szekszárdi borvidéken dolgozott, mezõgazdasággal foglakozott és hosszú-hosszú most már mondhatjuk évszázadokon keresztül hagyománnyá vált a szõlõtermesztés, borászat is.
– Hány borral képviseltetik itt magukat? Hány bort hoznak?
– Ezt igazán még nem döntöttük el, de én úgy gondolom, hogy 5-6 borral mindenféleképpen megjelenünk, elsõsorban a Szekszárdra jellemzõ borokkal, de természetesen itt értendõ a Kadarka, Kékfrankos és a Bikavér, de meg fogjuk mutatni, hogy a nagy világfajtákból, a Carbernet-bõl és a Merlot-ból is különlegességeket tud ez a borvidék. A piacot nagyon nehéz megszerezni és még nehezebb megtartani. A piac egyre igényesebb lesz és még mindig nõnek és fejlõdnek új pincészetek, ez folyamatos kihívás. A bor egy bizalmi cikk, ehhez az ember az arcát adja, azt hiszem annál nagyobb felelõsség, hogy ráírjuk a boros címkénkre a saját nevünket, nincs, és igyekszünk azért megfelelni a már kivívott bizalomnak.
– Én úgy emlékszem, hogy néhány évvel ezelõtt már bemutatkoztak a hazai borvidékek itt önöknél. Miért van szükség arra szükség, hogy ezt megismételjék?
– Mi tulajdonképpen 1997-ben nyitottunk és akkor azzal kezdtük a mûködésünket, hogy próbáltuk egy kicsit közelebb hozni a borvidékeket – mondta el Nyikos István a Magyar Borok Háza ügyvezetõ igazgatója. Akkor egymás után majdnem mindegyik borvidékünk bemutatkozott a Magyar Borok Házában, de hát azóta eltelt egy nagyon hosszú idõ és ez alatt az idõ alatt rengeteg új pincészet nõtt fel arra a szintre, ahol már úgy gondolom, hogy számot kell velük vetni. Másrészt pedig egy csomó olyan termék van, amik között nem nagyon tudnak eligazodni még az igazán értõk se és azért gondoltuk, hogy megismételnénk ezt most márciustól egészen a jövõ év decemberéig, mind a 22 borvidékünket szemlézzük egy kicsit és meglátjuk, hogy van-e boruk és milyen boraik vannak.
– Most indul márciusban ez a sorozat, hogy épül fel?
– Most Szekszárd 22 pincével képviseli magát, mindenkinek két-két bora egész hónapon keresztül kóstolható a bemutató pincében, és lesznek olyan napok, amikor a borászok személyesen itt lesznek a Borok Házában. Olyankor felhozzák a kínálatukból mindazt, amit õk is szeretnének még pluszba bemutatni, tehát úgy gondolom, hogy teljes szortimentet akkor kóstoltatják, tehát aki meg akar ismerkedni Szekszárddal ettõl alaposabban szerintem ilyen rövid idõ alatt nem tud.
Forrás:
Rádió.hu
http://www.radio.hu