Profi borászat, kiváló borok
[tn_3_bal.jpg] A pohár aljára jég, arra bodzaszörp, majd egy deci a Hilltop Neszmély prémium kategóriás Sauvignon blanc borából, és mindez felhúzva szódával… Jobb nem is kell a forró nyári napokban. Esetleg ugyanez a bor tisztán. Vagy egy másik. Esetleg egy harmadik. A Hilltop Neszmély kínálatában bõséges választékot talál mindenki, aki szívesen kóstolgatja a jó minõségû fehérborokat, vagy a könnyebb vörösöket.
A borászat nevében Török Imre, a Hilltop Neszmély egyik tulajdonosa köszöntötte a részvevõket, a borokat Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, és a Hilltop borászai mutatták be.
Mészáros Gabriella szerint a 2011-es évjáratú Prémium Sauvignon Blanc, nem csupán koktélalapanyagnak kiváló, bár kétségtelen, hogy azt a próbát is remekül kiállta. Könnyed, citromfûre és egresre emlékeztetõ illata ízben is visszaköszön, jól strukturált, komplex, kellemesen iható bor, amely jól lehûtve rendkívül kellemes a nyári melegben, de megállja a helyét saláták, könnyebb tészták mellett is.
Szegedi Csilla, a Hilltop fiatal borásza bölcsésznek indult, de annyira izgatta a bor, hogy ma már ez tölti ki a mindennapjait. Úgy véli, egy nagy borászat kiváló terep a fiataloknak, hiszen alig van olyan probléma, amivel nem találkoznak az évek során. Rengeteget lehet tanulni, a feladatok változatosak, sokszínûek, és jó a csapat is, ami nagyon fontos, hiszen a Hilltopnál a borászkodás elsõsorban csapatmunka. Szegedi Csilla egyik legkedvesebb borát, az Irsai Olivért mutatta be a jelenlévõknek, ami bár csábítóan illatos, nem csupán a hölgyek körében hódít. Maga a szõlõ korai érésû fajta, általában Irsaival indul a szüret. A 2011-es termést nyolc órás áztatás után három hónapig erjesztették, finom seprõn tartva. Decemberre készült el ez a friss, illatos, nagyon kedves bor.
A pincészet másik fiatal borásza, Salánki Sándor a családi hagyományokat folytatva választotta a mesterséget. Édesapja a Tihanyi-félszigeten termett szõlõbõl készíti borát, és Salánki Sándor vágya is az, hogy egyszer majd a saját pincéjében figyelje a folyamatokat. Addig azonban igyekszik gyarapítani tudását, és ez a Hilltopnál nem nehéz, hiszen az 560 hektáros birtok naponta új kihívások elé állítja az embert. Salánki Sándor a mostanában rendkívül divatos Merlot rozét mutatta be. A gyümölcs a Kesztölc környéki ültetvényrõl származik, ahol a Duna melegítõ hatása nagyon jól érvényesül. A bor közepesen intenzív lazacszíne a négy órás áztatás következménye, az üde illat pedig a jól megválasztott szüretidõpontnak és az éjszakai szüretnek köszönhetõ.
A Prémium borok sorát a Pinot Grigio-val folytattuk. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus szerint a Szürkebarát elnevezés talán szerencsésebb lenne, a Pinot Grigio ugyanis hordoz magában valami olaszos könnyedséget, ami erre a borra egyáltalán nem jellemzõ. Ez a 2011-es tétel hallatlanul elegáns, és nem csupán könnyû ételek kísérõjeként állja meg a helyét, de önállóan fogyasztva is igen figyelemre méltó. A bor dûlõszelektált, a szõlõ a Göteoldal nevû dûlõrõl származik. Illatában és ízében egyaránt barátságos fûszeresség, selymes textúra, tökéletes egyensúly jellemzi.
Kamocsay Ákos az indulástól vezeti a pincészetet, és õ az egyik tulajdonos is. Szívesen beszélt hát a kezdetekrõl, a Hilltop Neszmély 1991-ben történt megalakulásáról. Kezdetben csak minõségi borok értékesítésével foglalkoztak, ám hamar kiderült, hogy jó bor csak jó szõlõbõl lesz, amit viszont nem árt, ha a gazda maga termel. 1993-ban vették meg a régi pincét, és kezdõdhetett a telepítés. A ma meglévõ 560 hektár jelentõs része (kb 400 ha) Neszmély környékén van, de vásároltak területeket a Szekszárdi borvidéken is, ahol a könnyed vörösborok alapjául szolgáló kékszõlõ terem. A friss, üde, illatos fehérborokkal gyorsan meghódították a magyar piacot, a Cserszegi fûszeres pedig az angol fogyasztókat is elbûvölte.
A Prémium sorozat 2011-ben készült Chardonnay bora nemrég aranyérmet nyert a VinAgora nemzetközi borversenyen. Pedig chardonnay-val nem könnyû elismerést kivívni, hiszen a világ egyik legelterjedtebb szõlõfajtája. A Hilltop Chardonnay-ja testes, intenzív, még fiatal, de nagyon harmonikus bor. Érett alapanyagból készült, alkoholtartalma 14% feletti, de ez nem zavaró. Dûlõszelektált tétel, a szõlõ a rómaiak által is kedvelt Pap-hegy északi oldalán termett.
A Prémium borok sorát a szintén VinAgora aranyérmes Sárgamuskotály zárta. Mészáros Gabriella nagyon tetszetõsnek találta a muskotályos, szõlõvirágos, üde, gyümölcsös illatot, amely telt és intenzív, mégsem bódító. Ízben fõként a gyümölcsös karakter uralkodik. Ennek a bornak stílusa van, gazdag és elegáns egyszerre. Fõételek mellett is megállja a helyét, de a nemzetközi borakadémikus azt mondja, ha valaha leveshez kínálnánk, tegyük a gyöngytyúkleves mellé az ünnepi asztalra. Valószínûleg nem fogunk csalódni.
Az Art Borcsaládnak két tagja van, egy vörös és egy fehér. A Mámor a vörös, amit a szekszárdi dûlõk válogatott termésébõl készítettek. Mi az Álom névre hallgató fehéret kóstoltuk. A gyümölcs Neszmélybõl származik, a bort Kamocsay Ákos mutatta be. A Fûszeres tramini és Sauvignon blanc házasításával készült italba a Sauvignon blanc hozza a citrusokat és a savakat, a Tramini pedig a kedvességet. A bor késõi szüretelésû, a 15%-os alkoholtartalom eltûnik a vastag, jól strukturált testben. Illatában fõként a Tramini narancsos-rózsás aromái érvényesülnek.
A kóstoló utolsó borát, a szekszárdi szõlõbõl készült Cabernet sauvignont szintén Mészáros Gabriella értékelte. A fajta nagy tanningyûjtõ, jól ismerjük a gazdag, vastag, sûrû sauvigonokat, ez azonban nem ilyen. Nagyon barátságos, jól iható, üde vörösbor, amely csak acéltartályban érett, ezért jól érvényesülnek a fajtára jellemzõ finom, fûszeres illatok és zamatok. Könnyed és bársonyos, a nyári esték kedves bora lehet – mondta Mészáros Gabriella, aki a következõ mondatokkal zárta a találkozót:
„Arra biztatom Önöket, ha tehetik, menjenek el Neszmélyre, és nem csupán a pazar kilátás miatt. A Hilltop Neszmély profi borászat, a szó legnemesebb értelmében. Kínálatukat sokszínûség és jó ár-érték-arány jellemzi, prémium boraik pedig a legmagasabb kategóriában is megállják a helyüket – ahogyan errõl itt ma mindannyian meggyõzõdhettünk.”
A kóstolt borok jegyzéke:
1. Prémium Sauvignon Blanc 2011
2. Hilltop Irsai Olivér 2011
3. Hilltop Rozé 2011
4. Prémium Pinot Grigio 2011
5. Prémium Chardonnay 2011
6. Prémium Sárgamuskotály 2011
7. Art Álom 2009
8. Hilltop Cabernet Sauvignon 2011
Eredmények a VinAgorán
A Hilltop Neszmély Borászat borai igen jól szerepeltek az idei VinAgora nemzetközi borversenyen. A zsûri három arany-és egy ezüstérmet ítélt oda a pincészetnek, és ezzel a Hilltop Neszmély a megmérettetés legeredményesebb száraz fehérboros versenyzõje lett.
Aranyérmet kapott:
Prémium Chardonnay 2011
Prémium Sárgamuskotály 2011
Prémium Pinot grigio 2009
Ezüstérmet kapott:
Art Álom 2009