Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Pincebõvítés a várdombon

– A pincészet új részének átadásán természetesen rácsodálkozunk az újra, közben pedig arra is, hogy a szõlészet-borászat régi tevékenysége bencés közösségünknek, amit pár éve élesztettünk újjá Pannonhalmán – mondta Várszegi Asztrik fõapát, amikor megáldotta az épületrészt. Arról is szólt, hogy jobb napot nem is választhattak volna az avatóünnepséghez, ugyanis január 22. Vince napja. Szent Vince vértanú pedig a szõlõsgazdák és a pincemesterek védõszentje. A hagyomány szerint ilyenkor hajnalban a tõkéket a gazda meghinti a Szent János napján megáldott újborral, hogy a következõ termés is jó legyen.

A beruházók, a hatóságok, a partnerek, a tervezõk és a kivitelezõk jelenlétében Hortobágyi T. Cirill perjel arról beszélt, hogy a 2003-ban elkészült pince bõvítésével lezárult borászati beruházásuk fejlesztése. A pince 300 négyzetméterrel lett nagyobb. Nyár végén kezdõdtek el a munkák, melyek során 10 ezer köbméter földet hordtak el és a hegyoldalt lõttbetonos technológiával megtámasztották, így létrejött az úgynevezett nyílt munkagödör, ahova beépítették a vasbeton szerkezetet. A szigetelés után visszahordták fölé a földet; már csak a parkosítás van hátra. A 300 millió forint összköltségû projekt feléhez nyert pályázati úton, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében uniós alapból támogatást a pincészet. De a beruházásnak része volt a présház technológiájának fejlesztése is és különbözõ eszközök beszerzése.

Liptai Zsolt borász a föld alatti részben körbevezetve a vendégeket elmondta: a korábban 1860 négyzetméteres pince most már 2160 négyzetméter területû. Erre magyarázata szerint azért volt szükség, mert az elmúlt öt évben kiderült: nagyobb hely kell a raktározáshoz, hogy a piac igényeihez alkalmazkodni tudjanak és az érleléshez is. A nagytestû pannonhalmi fehérboroknak ugyanis jót tesz a hosszabb palackos érlelés.

Látszott is az új pincerészben, hogy egymás fölött négy szinten tárolják a rácsos rekeszeket, amelyekbe belefektetik a palackozott fehérborokat. Emellett a fehérborok hordós érleléséhez is egy külön terem áll már rendelkezésre.

A korábban 1860 négyzetméteres pince most már 2160 négyzetméter területû.

Forrás:
kisalfold.hu
http://www.kisalfold.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
10 éves a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete
NextContinue
Borászok továbbképzése Balatonfüreden

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press