Piarista Bor 2013
A piaristák – a kegyesrendiek – évszázadok óta tanítanak, 1642 óta Magyarországon is számos iskolát alapítottak. Manapság is több ezer gyermeket, fiatalt oktatnak általános iskoláikban, gimnáziumaikban és szakiskolájukban. Jelentõs szerepük volt azonban a magyarországi borkultúra fejlesztésében is, szõlészeteik mintagazdaságokká fejlõdtek az évszázadok alatt.
A rend második magyarországi iskolája is úgy jött létre 1685-ban, hogy Szelepcsényi György esztergomi érsek szõlõket hagyott a kegyesrendiekre a Kiskárpátok alján, a Pozsony megyei Szentgyörgyön. Késõbb is sok piarista rendház megélhetéséhez hozzájárultak a kisebb-nagyobb szõlõk és pincék. Több nagyobb birtok is volt a rend tulajdonában, melyekbõl hazai és nemzetközi versenyeken díjnyertes borok kerültek piacra. Ilyenek voltak a Balaton-felvidéken Dörgicsén, valamint Tokaj közelében Mádon és Sátoraljaújhelyen.
A második világháború után a kommunista diktatúra által elvett birtokok szõlõtermésébõl származó bor hiánya társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek elvesztését is jelentette.
A rendszerváltást követõen 2008-ban indult el a munka, hogy a rend újjáélessze a régi hagyományokat. Egy évvel késõbb, az elsõ alkalommal kiírt borválogatásra, nem lévén saját szõlõterülete a rendnek, olyan borászatokat hívtak meg, amelyek a balatoni és a tokaji régiókban, hagyományos piarista szõlõtermõ földek közelében fekszenek. A szakértõkbõl és a rend képviselõibõl álló zsûrinek az volt a feladata, hogy a beérkezett pályázatok közül kiválassza azt a bort, mely az év Piarista bora címre érdemes és méltó. Ettõl kezdve a kitûnõ minõségû gyõztes borok Piarista borként kerültek palackozásra, címkézésre és forgalomba. 2010-tõl már országos volt a nemes vetélkedés. A minden évben megrendezendõ borválogatás egyik célja, hogy a feltörekvõ, komoly szakmai munkát végzõ magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelõ közönséggel. A másik cél pedig, hogy a rend borászati hagyományainak társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékei újjászülessenek, és közösségek épüljenek belõlük, nemcsak a piarista családon belül, hanem minden borszeretõ ember között.
Idén is kitûnõ minõségû borok érkeztek a válogatásra. A régi piarista szõlõtermõ vidékekrõl és az ország legkülönbözõbb borvidékeirõl származó fehérborok mindegyike tehát méltón képviselte a rend hírnevéhez illõ hagyományt és minõséget.
A szakértõkbõl és a piarista rend képviselõibõl álló öttagú szakértõi zsûri tagjai Nagy Attila SP, a kecskeméti gimnázium igazgatója, dr. Freund Tamás agykutató, dr. Rohály Gábor, a zsûri elnöke, Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, és dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke voltak.
A május végén megrendezett zsûrizésen 100 pontos rendszerben íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsûri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítõ borászatok neveit. A szakmai zsûri által kiválasztott bor az év Piarista boraként kerül forgalomba, a termelõ nevének és címének feltûntetésével.
Idén is két gyõztest hirdettek ki:
Birtokbor 2011, Bezerics Borház
Somlói Furmint 2011, Kreinbacher Birtok
A GYÕZTES PINCÉSZETEK ÉS BOROK ADATAI:
BEZERICS BORHÁZ
BIRTOKBOR – OROSZTONYI CUVÉE 2011, száraz fehérbor, 750 ml
„Röghöz kötött család vagyunk. Különösen kötõdünk szõlõinkhez, mert „itt fenn Zalában” nekünk ez természetes” – vallják Bezericsék.
Birtokaik Pogányváron (Orosztony) és Cserszegtomajon helyezkednek el. Szigorú terméskorlátozással, a hagyomány tisztelete, és a korszerû borászati eljárások ötvözésével készülnek karakteres, testes boraik.
Pogányváron (Orosztony) a 350 méteres tengerszint feletti magasság, a déli és dél-nyugati fekvés, a 15%-os lejtés különleges mikroklímát eredményez. A változatos, sok löszt, agyagot és vulkáni hamut tartalmazó pannon bel-tavi üledéken kialakult talaj is hozzájárul a kitûnõ termõhely természeti adottságaihoz.
A családi pince Birtokbora pátria (olaszrizling és piros tramini), furmint és hárslevelû házassága. Az október eleji szüret után tartályban erjesztették, majd két hónapos finomseprõs, fahordós érlelést követõen nyerte el zamatos körtés gyümölcsösségét, hársvirágos, gazdag fûszerességét, némi édes érzettel. Aranysárga színû, elegáns illattal. Lecsengése hosszú, élvezetes és emlékezetes.
Fogyasztása 13 oC-on javasolt.
Alkoholtartalom: 13 %vol
Savtartalom: 6,5 g/l
Maradék cukor: 6,8 g/l
KREINBACHER BIRTOK
SOMLÓI FURMINT 2011, száraz fehérbor, 750 ml
A Kreinbacher Birtok a legmagasabb minõségû borokon keresztül igyekszik megmutatni Somló kivételes képességét.
A Birtokot 2002-ben alapította a névadó-tulajdonos, Kreinbacher József. Ekkor kezdték meg a szõlõterületek vásárlását, kizárólag a hegy DK-i, D-i és DNy-i oldalán, a hegy derekától felfelé esõ, meredek, de kiváló fekvésekben. Az ültetvények újratelepítése 2003 õszen kezdõdött, párhuzamosan a termõ szõlõk átalakításával. A Birtok szõlészeti és borászati központja 2005 augusztusában készült el a Szent Ilona kápolna közvetlen szomszédságában.
Szõlõterületeik kizárólag a Nagy-Somlói borvidék somlói körzetében találhatóak. Kiemelten fontos a magas minõségû borok születése szempontjából a makro- és mikroklíma, melynek köszönhetõen a nyugatról és északról érkezõ hûvösebb légtömegek hatását a kiváló fekvések lejtõszögei képesek ellensúlyozni. A borvidék születése utóvulkanikus tevékenységnek köszönhetõ, földtörténeti szempontból fiatal, kb. 4-5 millió éves képzõdmény, úgynevezett „tanúhegy”. Jellemzõ talaja bazalttörmelékes löszvályog, bazalt anyagú lejtõtörmelék és helyenként tufa-málladék.
A legtöbb magyarországi borvidékhez hasonlóan a Somlón is az olaszrizling a legnagyobb területen termesztett szõlõfajta. Ezen felül furmint, hárslevelû, juhfark, chardonnay, tramini és rizlingszilváni található még jelentõsebb mennyiségben.
A birtok legnagyobb részét kitevõ, õshonos furmintot tehát a vulkanikus kõzetben gazdag teraszokról szüretelték. A kíméletes feldolgozást, majd a tartályos és hordós érlelést követõen fiatalon került palackba. A bor gyümölcsös, virágos ízét, illatát szépen kiegészíti a Somlóra oly jellemzõ ásványosság.
Fogyasztása 13 oC-on javasolt.
Alkoholtartalom: 13 %vol