Piarista bor 2009
A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai szerdán, június 10-én vehették át a boraikat kitüntetõ oklevelet. A gyõztes borokat a rend az év Piarista boraként hozza forgalomba. A régi piarista borászati hagyományokat felélesztõ pályázaton idén a száraz fehér borok versenyeztek. A Gróf Degenfeld Szõlõbirtok furmintja és a Nyári Pince szürkebarátja nyerte el a Piarista bor címet.
A piaristák – a kegyesrendiek – évszázadok óta tanítanak, 1642 óta Magyarországon is számos iskolát alapítottak. Manapság is több ezer gyermeket, fiatalt oktatnak általános iskoláikban, gimnáziumaikban és szakiskolájukban. Jelentõs szerepük volt azonban a magyarországi borkultúra fejlesztésében is, szõlészeteik mintagazdaságokká fejlõdtek az évszázadok alatt.
Több nagyobb szõlõbirtok is volt a rend tulajdonában, melyekbõl hazai és nemzetközi versenyeken díjnyertes borok kerültek piacra. Ilyenek voltak a Balaton-felvidéken Dörgicsén, valamint Tokaj közelében Mádon és Sátoraljaújhelyen.
A második világháború után a kommunista diktatúra által elvett birtokok szõlõtermésébõl származó bor hiánya társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek elvesztését is jelentette.
Az idén elõször meghirdetett Piarista bor nevû verseny célja, hogy újjáélessze a régi hagyományokat, és a feltörekvõ, komoly szakmai munkát végzõ magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelõ közönséggel.
Az elsõ alkalommal kiírt piarista borválogatásra azokat a borászatokat hívták meg a szervezõk, melyek a balatoni és a tokaji régiókban, a hagyományos piarista szõlõtermõ földek közelében fekszenek. Csak száraz fehér borok pályázhattak. A benevezett harminc bor mindegyike méltón képviselte a rend hírnevéhez illõ hagyományt és minõséget.
A szakértõkbõl és a piarista rend képviselõibõl álló öttagú szakértõi zsûri tagjai Guba András, a piarista rend pedagógiai igazgatója, dr. Freund Tamás agykutató, dr. Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetõje, a zsûri elnöke, dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke és Szöghy Ottó sommelier voltak.
A március 24-én megrendezett zsûrizésen 20 pontos rendszerben, íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsûri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítõ borászatok neveit.
A zsûri külön értékelte a Tokaj-Hegyaljáról, illetve a balatoni borrégióból érkezett borokat. Tokajból a Gróf Degenfeld Szõlõbirtok Tokaji Furmint Barrel Aged 2007 bora nyerte el a piarista bor címet, a balatoni pályázók közül pedig Nyári Ödön Szentgyörgy-hegyi Szürkebarát 2008 borát tartotta a legjobbnak a zsûri.
Idén tehát ez a két bor képviseli a Piarista Rend borászati hagyományait és értékeit.
Gróf Degenfeld Szõlõbirtok
A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétõl találjuk meg õket. Elsõrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentõsebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelõ Egyesület munkájában.
A trianoni békeszerzõdést követõen a család erdélyi és magyarországi ágra szakadt.
A magyar birtokok örököse, gróf Degenfeld Sándor, a háborúk után feleségével, Bethlen Ágnes grófnõvel vagyonától megfosztva Romániában élt. 1964-ben vándoroltak ki Németországba, ahol új egzisztenciát teremtettek. Leánya, Degenfeld Mária grófnõ Dr. Thomas Lindnerrel kötött házasságot; két gyermekük van: Caroline és Móricz.
1994-ben elhatározták, hogy követve a több mint egy évszádos hagyományt, újjáélesztik a szõlõbirtokot. A megvalósítás érdekében elsõ osztályú termõterületeket, valamint egy õsi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon.
A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dûlõben, Mád, valamint Mezõzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-hegyalja legjobb szõlõterületei közé tartoznak.
A megvásárolt épületegyüttes az 1872-ben királyi parancsra létesített egykori vincellérképezde. A hajdani iskolaépület ma kastélyszállóként.mûködik, a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló pince a borok érlelésének helyszíne.
A beruházást követõen 1996-ban kezdõdött meg a modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedõ egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szõlõfeldolgozás és a borászati munka.
TOKAJI FURMINT Barrel Aged 2007 száraz 0,75 l
A 2007-es év volt az elsõ, amikor a Borkút dûlõ termését, mint fahordós erjesztésû Furmintot dolgoztunk fel. Úgy gondoljuk, megérte az elgondolás, mert a vele szemben támasztott elvárásokat teljesítette. Halványsárga, szép megjelenésû bor, ásványos jelleggel. Telt, krémes, hosszú utóízû. Szép harmóniát mutat a fajta és a dûlõ találkozása. A 4 g/l maradék cukor kiegyensúlyozottá teszi. Fogyasztása 12 ºC-ra hûtve javasolt.
Alkoholtartalom: 13,72 %
Természetes cukortartalom: 4,0 g/l
Savtartalom: 6,0 g/l
Mezõzombor-Borkút dûlõ
A Mádi-medence déli bejáratánál fekvõ Galambos nevû elõhegy egyik legértékesebb dûlõje a Borkút, amely a hegy legmagasabb pontjáról induló enyhe déli lejtésû fennsík. Alapkõzete riolit, amely azonban teljes mértékben fedett riolit-tufával, amely üledékes, a vulkáni hamu megszilárdulásából keletkezett. A barna erdõtalaj, ami eredetileg befedte a riolittufát teljesen lekopott, ma már a riolittufa málladék maradt, ami optimális mennyiségben szolgáltatja a szõlõ számára a magas minõségû terméshez elengedhetetlen, ritka ásványosságot biztosító tápelemeket. A puha kõzet a mûvelés során folyamatosan mállik, aprózódik, így a tápelemek feltáródása folyamatos. A terület különlegesen magas minõségû száraz borok elõállítására alkalmas.
Nyári Pince
A Balaton-felvidék nyugati végén fekszik a 415 m magas tanúhegy, a bazaltkupolás Szent György-hegy. Vulkanikus lejtõin évszázadok óta folyik szõlõtermesztés, így a hegyoldal tele van bazaltból épült pincékkel.
A kezdeti 0,4 hektár terület mára 7,5 hektárra bõvült, így a szõlõbirtok hagyományos fajtái, az Olaszrizling, Szürkebarát és Chardonnay mellé Cserszegi Fûszerest, Rajnai Rizlinget, Kéknyelût és Hárslevelût telepítettek, a fajtakínálat bõvülése érdekében.
SZENTGYÖRGY-HEGYI SZÜRKEBARÁT 2008 száraz 0,75 l
Értéket teremteni és értéket megóvni – ez a Nyári Pince filozófiája. A legenda szerint szerzetesek honosították meg a szürkebarátot a Badacsony vidékén, mert olyan szõlõt kerestek, amely cukor hozzáadása nélkül is ízletes bort ad. Ezen illatában és ízében a zöld almát s más gyümölcsöket, finom fûszereket idézõ harmonikus bor helyes választásuk bizonyítéka.
Fogyasztása 14 oC-ra hûtve javasolt.