Pezsgõ Világ Évjáratos Pezsgõ és Champagne Est
[tn_2_bal.jpg] A nyáron megrendezésre kerülõ II. Pezsgõ Világ – Pezsgõ és Champagne Kóstoló Fesztivál elõtt már csak egy tematikus Pezsgõ Világ Est lesz, melynek témája az évjáratos (Vintage) pezsgõk.
A legjobb alapborokból készült csúcspezsgõk egyetlen évjárat borából készülnek, ezek az évjáratos pezsgõk, amelyeket a palackon megjelölt évben szüretelt szõlõkbõl készítenek. Elõfordulhat, hogy egyes években egyáltalán nem készítenek évjáratos pezsgõt, ha az adott évi termés minõségét nem ítélik elég jónak. Ezek a tételek tehát legtöbbször jobb minõséget és egyben magasabb árat is képviselnek, mint nem évjáratos társaik. A champagne minimum 15 hónapig kell, hogy a palackban érjen az erjedési folyamat után, ha nem évjáratos pezsgõrõl van szó, évjáratos pezsgõk esetén ez az idõszak legalább 36 hónap. Ennek oka, hogy az erjedés során elhalt élesztõbaktériumok üledéke, a seprõ „információt” közvetít, és minél több ideig érintkezik a borral, annál jobb lehet a végeredmény. Gyakran ez az idõszak a 3-15 évet is eléri.
A következõ Pezsgõ Világ Esten, május 9-én az évjáratos pezsgõkrõl Márkus György champagne szakértõ tart majd rövid elõadást, majd összesen 11 évjáratos pezsgõ, cava, crémant és champagne kerül bemutatásra a pezsgõházak képviselõi által. A már megszokott, magas szintû gasztronómiai élményért ezúttal is Csizmazia László séf gondoskodik, aki ezen az estén hazai pályán, a Café57 étteremben készíti majd el az alábbi pezsgõ-étel párosításokat:
Törley Chardonnay Brut 2009
Mézes-joghurtos millefeuille
2.
Francois President Brut 2009
Csirkehúsos hasé grapefruittal és citromfûvel
3.
Antech Cuvée Expression 2009
Házi csipkelekváros bukta Bourbon vaníliával
4.
Vincent Prestige Brut 2005
Citromos tejfölhab sárgadinnyével és friss kaporral
5.
Vincent Extra Dry 2002
Etyeki érlelt sonka (Árpás) hagymalekvárral és házi brióssal
6.
Codorniu Reina Ma Cristina 2007
„Pattogó” kecskesajt golyók dióolajjal
7.
Bonnet-Gilmert Brut Millesimé 2006
Kávéval pirított sárga úszójú tonhal kétszersülttel és balzsamkivonattal
8.
Pierre Gimonnet Champagne-Fleuron 2005
Narancsos édeskömény saláta marinált vajhallal és szerecsendióval
9.
Taittinger Brut Millesimé 2004
Friss osztriga zöldcitrommal, kandírozott gyömbérrel és pattogatott kukoricával
10.
Roederer Brut Milessimé 2004
Choucroute mangalicával, pirított tökmaggal és tökmagolajjal
11.
Alfred Gratien Milessimé 1999
Szarvas gerinc friss áfonyával és graten burgonyával
Részvételi díj: 12500 Ft/fõ
JEGYEK CSAK ELÕVÉTELBEN KAPHATÓK: