Összefogtak Kecelen a gazdák
Uniós forrásból, illetve a tulajdonosok finanszírozásával mintegy 1 milliárd forintból felépült az ország egyik legmodernebb, legkorszerûbb pincészete. Az ügyvezetõ igazgató, Schindler János váratlan, de kitûnõ döntése következtében egy 22 éves, tehetséges ifjú hölgyet, Dubai Évát nevezett ki fõborásznak.
Kiskõrösön tanultam vincellérnek, a technikusi vizsgára készített vizsgaboromat, a Csereszegi Fûszerest pedig elindítottam a keceli versenyen, s ott elnyerte a Város bora kitüntetõ címet – kezdte Dubai Éva. Érdekességként említem meg, hogy Schindler Jánostól vettem át a díjat. Késõbb a Corvinus Egyetemre jártam, s otthon folyamatosan készítettem borokat, kísérleteztem az ízekkel. Több megmérettetésre is beneveztem és mindig sikerült jó eredményt elérnem. Mint utólag kiderült Schindler János figyelemmel kísérte a pályafutásomat, megkeresett, vázolta a borászat létrehozásáról szóló elképzeléseit. Nagyon meglepõdtem, váratlanul ért a hatalmas megtiszteltetést jelentõ, de ugyanakkor óriási felelõsséggel járó feladat. Félév is eltelt mire igent mondtam. A februárban kezdõdõ beruházásnál már végig követtem a technológiát. Ez egy olyan szakma, amit csak a gyakorlatban lehet igazán elsajátítani, ezért is voltak olyan hangok, amelyek a tapasztalatot hiányolták a munkámból. Szerencsére két nagy borászati múlttal rendelkezõ kitûnõ szakember segíti a munkám.
Sok összetevõje van a fõborász feladatának, az elejétõl a végéig követni kell a folyamatot. Elkészítettem a szüreti idõszak munkáinak ütemezését, a beérkezõ szõlõ ellenõrzését is ellátom, de részt veszek a pincészeti munkafolyamatban is. A saját elképzelésem szerint alakítom a készülõ bor ízvilágát, és rám van bízva, hogy milyen fajta borokat készítsünk. Ebben a szezonban 45 000 mázsa szõlõt dolgoztunk fel, amibõl 34 000 hektoliter bor készült. Néhány héten belül forgalomba kerül az általunk készített 15 – féle bor, melyek közül megemlítenék néhányat. Teljesen új fajta a Kunleány, melynek különösen kíváncsi vagyok a fogadtatására. Érdemes lesz megkóstolni kiváló minõségû boraink közül a Cserszegi Fûszerest, a Rizlingszilvánit, a Zweigelt rozét, a Kékfrankost, és a Cabarnet Sauvignont. Hosszú távon inkább a fehér borok elõállítását részesítjük majd elõnyben, de megnyugtatom a vörösbor ínyenc kedvelõit, hogy azért róluk sem feledkezünk meg.
Izgalommal várjuk, milyen visszhangra találnak a vásárlók körében a boraink, és biztató, hogy eddig mindenkinek jó véleménye volt róluk. Nem titkolt célunk, hogy a hazai és külföldi piacon egyaránt meghatározó tényezõvé váljunk, valamint szeretnénk az alföldi borok presztízsét is visszaállítani.
Forrás:
portaegyesulet.hu
http://www.portaegyesulet.hu