Nehéz volt idén rozé bort készíteni
A fentieket Kunszeri Miklós Péter italtechnológus, az Országos Borminõsítõ Intézet szakmérnöke mondta az V. Országos Rozé Borverseny után szombaton, Kecskemét-Miklóstelepen. 118 pince, 167 borát nevezték, Soprontól-Egerig, Verpeléttõl-Villányig. Természetesen a Kunsági Borvidék is képviseltette magát, összesen 67 mintával. Milyen is az a rozé bor, hogyan készül, tehetné fel a kérdést az olvasó. A kék szõlõ zúzása-bogyózása után, a színlét rövid idõn belül leválasztják a cefrérõl, és a fehér borokhoz hasonlóan, alacsony hõmérsékleten erjesztik. Így benne marad a kék szõlõ illat és zamat gazdagsága, valamint a fehér borok üdesége és frissessége. A rozé a fiatalság bora: aki mértékletesen iszik rozét, az a lelkében mindig fiatal marad. A borok közül a legnehezebb elkészíteni, mert nem mindegy, hogy a színlét mikor veszik el a cefrétõl, erre csak egy-két órájuk van a borászoknak. Az optimális idõpontot eltalálni nagyon nehéz. Az augusztusban megrendezett országos borversenyen, rozé kategóriában a soltvadkerti Frittmann-testvérek kunsági bora lett a legjobb.
Ebben az évben már ötödik alkalommal rendezték meg Miklóstelepen, a rozé borok országos versenyét, természetesen Miklós-napon. És hogy miért Miklós-napon? Mert a borok színe illik a Mikuláshoz. Az ötlet még 1991-bõl származik, amikor is Sárospatakon tartották az országos borversenyt, és akkor az egyik bíráló bizottságban csak Miklósok ültek. Miklóstelepen is szinte csak Miklósok bírálnak, most négy bizottságban tizennyolc Miklós, egy Nikolett és dr. Mikulás József professzor vett részt. Majdnem minden minta idei volt. Mindegyik bizottság két-két legnagyobb pontszámot elért borát összevetették, a négy elnök újra kóstolt. A nyolc mintából kerültek ki a különdíjasok és a legjobb rozé. A nagydíjat, amit a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ajánlott fel – egy Zsolnai vázát – a szekszárdi Aranyfürt Szakszövetkezet Cuvée-je (Merlot-Kékfrankos- Cabernet sauvignon) kapta. A húsz aranyérmes bor közül a Kunsági Borvidéknek kilenc jutott. A soltszentimrei Kute Kft. kettõt, a ceglédi Klément Borház, a kecskeméti kertészeti fõiskola, az érsekhalmi Varga Mihály, a nyárlõrinci Szikrai Borászati Kft., a császártöltési Lovasi Gábor, a soltvadkerti Kunság Kincse Borászati Szövetkezet és a szintén soltvadkerti Majer Ferenc egy-egy aranyéremmel térhetett haza. A kilenc aranyon kívül tizenkét ezüst- és huszonegy bronzérmet szereztek a Kunsági Borvidék borászai. A többiek oklevelet kaptak. A legjobb borászati cégnek a soltszentimrei Kute Kft. bizonyult, öt mintája két arany-, két ezüstérem és egy oklevelet nyert. Az elismeréseket Tüskés Erzsébet tulajdonos vette át. Különlegességnek számított, hogy ezúttal nem papír oklevelet kaptak a szakemberek, hanem stílszerûen parafából készültet, amin rafiából készült akasztó volt.
Forrás:
Petõfi Népe
http://www.petofinepe.hu