Négy évszak – Négy fiatal borász: Borvacsora-sorozat az A38 Hajó éttermében
Az A38 Hajó egyik legfontosabb célkitûzése, hogy tevékenysége a kultúra minden területére kiterjedjen, hiszen az A38 nem csupán egy koncerthajó – hanem mozgalmas életû, vibráló kulturális központ. Hagyományainkhoz híven ezúttal a gasztronómiát, a borászatot, az irodalmat, a képzõmûvészetet és a zenét egységbe fogva – a Bortársaság közremûködésével – olyan új estsorozatot indítunk, amelynek alkalmain fiatal borászok mutatkoznak be.
A Borvacsorák-sorozat elsõ estjét május 24-én rendezzük meg 19 órai kezdettel, amelyen Luka Enikõ fiatal soproni borász mutatkozik be boraival (2004-es Zweigelt, Kékfrankos, Pinot Noir és Cabernet Sauvignon). Luka Enikõ, aki eredetileg más pályán képzelte életét, egy családi tragédia következtében vette át édesapja, Luka József helyét a pincészetben. A Fertõrákos és Balf közötti dûlõkben termõ szõlõbõl jellegzetes, a szakértõk szerint elegánsan kettõs természetû borokat készít. Kezdetben az etyeki borászat „mágusa” Rudolf Krizan volt segítségére, jelenleg Balázs Attila szõlész a legfõbb segítõje. Általános vélemény szerint 2003-as Zweigeltje a fajta egyik csúcsbora.
Az est vendége lesz a mai magyar irodalom egyik kiválósága, a gasztronómia nagy kedvelõje és szakértõje Podmaniczky Szilárd író, költõ. A borokról Tompa Imre, közismert boríró fog szólni az est moderátoraként is, valamint Kalocsai Zoltán, a Bortársaság sommelier-je, emellett vendégünk lesz a kifinomult fotóiról ismert Büky Sára Dorottya is, míg a zenei aláfestést a nagyszerû Trio Affairs dzsesszegyüttes szolgáltatja majd.
Az 1963-ban született Podmaniczky Szilárd generációjának egyik leginkább elismert, sokoldalú alkotója, aki mesétõl regényen át a költészetig sokféle mûfajban és mûnemben mozog otthonosan. Eddig 11 kötete jelent meg, és számos forgatókönyvet írt, illetve film elkészítésében vett részt dramaturgként.
Büky Dorottya, bár Budapesten született, ezer szállal kötõdik Sopronhoz és Gyõr-Sopron megyéhez. Tanári tevékenységét odahagyva a rendszerváltáskor politikai pályára lépett, parlamenti képviselõként különösen a szociális és kulturális kérdések foglalkoztatták. Ez után kommunikációs tanácsadóként dolgozott, és – különös fordulatként – fotózni kezdett. Lírai és finoman komponált képei, virágcsendéletei, Evocation sorozatának darabjai – melyek Feldmár András szövegeivel alkotnak szoros egységet – valószínûleg remek kiegészítésként szolgálnak a borokhoz.
A klasszikus borvacsoráktól eltérõen a borokat nem párosítjuk egy-egy étellel, hanem az A38 Hajó éttermének konyhafõnöke, Tancsik Gyula erre az alkalomra gazdagon terített büfé-asztalnál kínálja vendégeinknek Luka Enikõ négy bemutatandó vörösborára komponált fogásait.
Bõszénfai vadízelítõ: vadszalámi – füstölt dámsonka – szarvassonka – áfonyás torma – Cumberland mártás – hónapos retek – újhagyma – paradicsom – zöldpaprika – friss fehér és barna baguette.
Fõ fogások: egészben sült roastbeef – fokhagymás, friss rozmaringos pácban érlelt kacsamell rozéra sütve – tavaszi erdei gombaragu Luka Zweigelttel párolva – cukkinis rakott burgonya – szarvasgomba-krémes penne parmezánnal hintve.
Desszertek: málnás-balzsamos öntet – szedres-csokoládés cassis öntet – házi sütemény a bemutatott Luka borok tiszteletére.
Sajtok: a borokhoz illõ lágy és kemény sajtok.
A teljes menü ára 8.000,- Ft/fõ
A Borvacsorák-sorozat tervezett következõ bemutatottjai: Konyári Dániel, Gál Tibor fiai, Franz Weininger.