Ne jót, hanem sokat termelj?!
A nyárlõrinci gazdák azt fontolgatják, nem szedik le a szõlõt, ha csak 34 forintot adnak kilójáért. A helyi borászati üzem erre úgy reagált, hogy megemelte a felvásárlási árat 43 forintra. Ez az összeg azonban csak akkor lépett érvénybe, ha a fél hektáronkénti átlag nem haladta meg a 70 mázsát (átlagban ennyi cserszegije van egy termelõnek) és 15,1 fok feletti a cukorfok. Ez azt is jelentette, hogy ebbõl a szõlõbõl minõségi bort lehet készíteni. Amennyiben ezek a paraméterek nem voltak meg, akkor már csak úgynevezett asztali kategóriába lehetett besorolni a szõlõt, amibõl csak asztali bor készíthetõ. Ez a Cserszegi fûszeres fajtára vonatkozott. Ennek a szõlõnek a szüretelését befejezték és érdekes eredmény született. A beszállított szõlõ egyharmada lett minõségi, amiért 43 forintot fizettek, a többi asztali, amiért csak 34 forint járt. Akadt azonban olyan termelõ, akinek fél hektáron 130 mázsa szõlõje termett. Szabó István hegybíró számításai szerint akinek 93 mázsa szõlõje termett fél hektáron, annyi pénzt kapott, mintha 70 mázsa minõségi szõlõt termelt volna. Tehát az járt jól, aki sokat és asztali minõséget termelt. Ez azt is jelenti, hogy nincs megfizetve a minõség. A gazdák nem érdekeltek abban, hogy minõséget termeljenek, mert jobban járnak, ha nagyobb a mennyiség, mert akkor több lesz a pénz is.
Kovács Anna, a Szikrai Borászati Kft. borásza szerint hiába adtak többet 9 forinttal a minõségi szõlõért, az járt jól, aki tömeget termelt. A cukorfokkal is adódtak problémák, fõleg ott, ahol nagy volt a termés. A tõke ugyan megérlelte a termést, de az nem a normális termésre oszlott szét, hanem annál többre. Ezért lett gyengébb a cukorfok. Kovács Anna arra is panaszkodott, hogy az asztali minõségi szõlõbõl csak asztali minõségû bort lehet készíteni, abból is csak szárazat, esetleg félszárazat. A Cserszegi fûszeres bornak viszont nyolcvan százalékát félédes vagy édes borként értékesítik. Így nagy valószínûséggel elvesztették a piac nyolcvan százalékát.
Forrás:
Petõfi Népe
http://www.petofinepe.hu