Nagy Furmint Február kóstoló 2011.
[tn_5_bal.jpg] „Nagyot léptünk elõre tavaly óta, idén már nem csak néhány termelõ, de egy sokkal szélesebb kör tudja, mirõl is szól a Furmint Február” – mondta el Kézdy Dániel, a koncepció ötletgazdája. „A Furmint Február nem csak egy kóstoló, de egy komplex rendezvénysorozat, amelyhez borkereskedõk, éttermesek és sok más szakmai partner csatlakozott, hogy együtt irányítsák a figyelmet a szõlõfajtából készült borokra ebben a csendes téli hónapban.”
A Furmint Február partneri köre jelentõsen bõvült 2011-ben. Ennek köszönhetõ például, hogy az olyan nagykereskedelmi partnerek segítségével, mint a Bor és Más, a Bortársaság, a Monarchia, a Terroir Club, a Veritas és a Zwack Izabella Borkereskedés, sok étteremben kaphatóak a hónap folyamán furmintok pohárra, így nem szükséges egy egész palackot vásárolni kóstolásukhoz, sõt egy vacsorához, de akár egy fogáshoz is többféle furmint megízlelhetõ.
„A Nagy Furmint Február kóstoló tulajdonképpen hab a tortán az egész programsorozat szempontjából. Ez egy olyan csúcsrendezvény, amelynek a célja, hogy általa rácsodálkozhassunk a furmintból készített borok sokszínûségére és kiemelkedõen magas minõségére. Ez az este a jelenlévõk számára lehetõvé tette, hogy öntudatunk a maga legtermészetesebb formájában, az öröm és a sikerélmény által ölthessen testet, hogy azt érezhessük, jó, hogy itt élünk” – foglalta össze benyomását a kóstolóval kapcsolatban Tóth Adrienn a Vinoport.hu fõszerkesztõje.
Furmint Február természetesen jövõre is lesz, de ennyire nem érdemes elõre szaladni, hiszen a hónap nagyobbik fele, rengeteg izgalmas furmintvacsorával és furmintkóstolóval, még hátra van. Azoknak pedig, akik nem szervezett keretek között furmintoznának, hanem inkább családi és baráti körben, külön erre az alkalomra összeállított furmint csomagok állnak rendelkezésükre szerte az országban.
A Furmint Február további programjairól itt tájékozódhat:
http://www.vinoport.hu/index.php?node=3065
Miért a furmint?
„Ahhoz, hogy valaki tényleg megértse a furmint lelkének titkát, Tokajban kell lennie szüretkor. Amikor az ember, a hagyományoknak megfelelõen, egyesével csipkedi ki a botritizálódott furmint szemeket, mindig érezhetõ egy finom, de határozott ellenállás, ahogy a bogyót elszakítjuk a fürt többi részétõl. Ez a fajta ellenállás, ez a karakter, ez az eltökéltség teszi egyedivé a furmintot, és mutatkozik meg annak mind száraz, mind édes példáiban. Ez egy igazán egyedi szõlõfajta, szerencsések vagyunk, hogy magunkénak mondhatjuk.”
Zwack Izabella (Dobogó Pincészet, Zwack Izabella Borkereskedés)
„Nekem ez a szívemhez legközelebb álló a tokaji borvidékünkön termesztett szõlõfajták közül. Évtizedekkel ezelõtt is szerettem, de abban az idõben még inkább az édes borok világát jelentette elképzeléseinkben. Azóta sokan fordultunk a furmint száraz borai felé. 1991 után már több cég elindult az ilyen borok irányába, de akkor még szolgaian a világ más borvidékein bevált módszereket gondoltuk adaptálni a borkészítésben.
Rá kellett jönnünk, hogy korrektek az eredmények, de falakat nem tudtunk így áttörni. Zsákutcák és sok-sok kitérõ után viszont pár éve végre születnek olyan magyar borok, amik nem csak minket, hanem a szakértõket is meglepik. Gyümölcsös, koncentrált, tartalmas furmintok. Még mindig nem tudjuk, hogy fajta potenciálját milyen mélységben ismerjük.
A borok javulnak. Mi talán látjuk azt, hogy merre van a hegytetõ. Egyszer majd elérjük…”
Árvay János (Árvay János Családi Pincészete)
„Ami fix: nincs még egy fajta hazánkban, amely ilyen színvonalas átlagot hozna és ennyi kiemelkedõ bort teremne.”
Gazda Albert (Index)
„Furmint: mi jut róla eszembe? Hogy olyan robusztus fajta, hogy még engem is kibír !
Nem vagyok képzett borász, sem szõlész, ennek ellenére megengedi, hogy jó bort készítsek belõle. Mindig hozza a formáját – szárazon, félédesen, édesen, aszúként. Mint egy fantasztikus hangszer – minden dallamot el tudunk játszani rajta.”
Wille-Baumkauf Márta (Tokaj Pendits)
„A furmint a gasztronómiában nagyon jól használható, szenzációs bor-étel párosításokat lehet vele összerakni. Minden étteremben és vasárnapi ebédlõasztalon ott a helye. Alternatív felhasználási lehetõségként a furmintból készült párlatokhoz egyedi termõhely szelektált csokoládékat választok, és trüffeleket készítek velük. ”
Szántó Tibor (Szántó Tibor Csokoládé)