Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Mozgalmas félév a Vinum Primatis mögött

Bevezetõként a legfontosabb, régen várt hírt közölte Molnár József a jelenlévõkkel. Augusztus 19-én aláírták az esztergomi Prímás Pince projekt támogatói szerzõdését, mely szerint megindulhat a Fõszékesegyház, ismertebb nevén Bazilika alatti pincerendszer felújítása. Az egymilliárd forintos beruházás európai uniós források bevonásával, 772 milliós támogatással valósulhat meg. Az elkészült tervek sokrétû, többek között építészeti, egyház- és szakmatörténeti, szõlészeti-borászati és vendéglátóipari szaktudás összehangolását feltételezik, a megvalósítás várhatóan két évet vesz igénybe. A projekt borszakmai koncepcióján Beck Tibor, a Mezõgazdasági Múzeum muzeológusa és Geönczeöl Attila, a Vinum Primatis borászati tanácsadója dolgozik. Ennek részei a Kárpát-medence borait és borászatát bemutató Interaktív Borászati Kiállítás, a borok kóstolására lehetõséget adó Borvidékek Alagútja, valamint a borturizmust kiszolgáló és ösztönzõ Turisztikai Központ.

A pályázati anyagok, megvalósíthatósági tanulmány és az építési engedélyek már január végével elkészültek, ám a Vinum Primatis napjai a szerzõdéskötésig tartó fél évben sem tétlen várakozással teltek. A korábban megalakult Prímási Borrend elfogadta a Vinum Primatis, azaz a Prímási Borok kiválasztásának új rendjét. A borrendi tagok delegálták szakértõiket a Prímási Borbíráló Testületbe, akik a Szent Orbán Bormustra keretében újabb borokat javasoltak a válogatásba. Az Apetito Étteremben így be is mutathattuk a három kiválasztottat, a Tringa Pincészet Szekszárdi Kékfrankos 2006, a Figula Pincészet Csopaki Olasz rizling válogatás 2007 és a Laposa Pincészet Somlói Olasz rizling selection 2006 borát.

Elkészült a Prímási Borrend szakmai programja, mely bizonyos kiegészítésekkel év végére válik véglegessé. Ennek egyik fontos eleme a legkiválóbb magyar borok eljuttatása hagyományos piacainkra, azaz az export segítése elsõsorban Lengyelországban és Erdélyben. A Borrend szakmai programjának megvalósításáért a Vinum Primatis Zrt. felel, amely már meg is kezdte tevékenységét ezügyben. Márciusban részt vettünk a legnagyobb lengyel HoReCa kiállításon, valamint ehhez kapcsolódóan a magyar borokat és borkultúrát bemutató workshop-ot és sajtótájékoztatót tartottunk. A jelen lévõ lengyel szakemberek szerint ez volt az elmúlt évtizedek legjelentõsebb magyar bormarketing rendezvénye az országban. A hatékonyabb kommunikáció és az összehangoltság érdekében felvettük a kapcsolatot több szakmai szervezettel, így a Magyar Bor Marketing Kht.-val is. Másik kiemelt terület Erdély, ezért a Tusnádfürdõi Szabadegyetem keretein belül önálló borsátort mûködtetünk, ami az elsõ lépést jelentette a Kárpát-medence magyar vonatkozású borainak népszerûsítését szolgáló programunkban. A Vinum Primatis kereskedelmi tevékenységének vezetésére felkértük Konkoly Mihályt, az export fellendítése mellett az õ feladata többek között, hogy a Prímási Borok megtalálhatók legyenek a legjobb hazai borszaküzletekben és éttermekben.

Belföldön is elkezdtük kiépíteni a szakmai kapcsolatokat, illetve több programban aktívan is részt vettünk. Két borvidéket, Ászár-Neszmélyt és Balatonfelvidéket érdemes megemlíteni. Közremûködtünk a Tatai Városkapu nonprofit Zrt.-vel és a Balatoni Szõlõ- és Borkultúra Egyesülettel a Neszmélyi és a Balatonfelvidéki Borút szakmai koncepcióinak kidolgozásában. A megvalósításhoz szükséges anyagi források érdekében két pályázat is elkészült, melyek sikeressége esetén komoly elõrelépésre számíthatunk a Nyugat-Dunántúl borturizmusában.

Röviden a jövõ terveirõl. A Prímás Pince Projekthez kapcsolódóan rendezzük meg a Szent Márton konferenciát november 7-én Esztergomban „Az egyház szerepe a Kárpát-medencei szõlõ- és borkultúra fejlõdésében” címmel, melynek célkitûzése, hogy a magyar borkultúra egyházi vonatkozásait tegye láthatóvá az egyház- és bortörténettel foglalkozók számára. Lengyelországi bormarketing programunk novemberben folytatódik, Krakkóban kerül megrendezésre a Magyar Borok Hete rendezvénysorozat, melynek keretein belül Krakkó fõterén magyar borászok állíthatják ki termékeiket, szakmai napot tartunk kereskedõk, borszakértõk számára, lengyel és magyar történelmi hagyományokra épülõ kulturális rendezvényeket szervezünk, hiszen nem csupán bort, hanem borkultúrát szeretnénk exportálni, valamint gasztronómiai jellegû bemutatókkal igyekszünk kiemelni a Kárpát-medence igazi értékeit. Krakkóban kerül megrendezésre Lengyelország legnagyobb borászati kiállítása is, melyen a Vinum Primatis Zrt. önálló standon mutatja be az általa forgalmazott és képviselt legszebb borokat. Erdélyben egy hetes körutat tervezünk, melynek célja, hogy a nagyobb városokban bemutatókat tartsunk szakíróknak, étterem tulajdonosoknak, kereskedõknek, s természetesen borrajongóknak. December 27-én pedig, az évet záró programként sor kerül a hagyományos Szent János boráldásra a Bazilikában, Esztergomban.

Végezetül érdekességként közöljük a Prímási Borrend rendes és pártoló tagjainak találkozóján felszolgált menüsort, mely nagy sikert aratott a jelenlévõ mintegy 80-90 borrendi tag, neves közéleti- és szakmai személyiségek, valamint sajtómeghívottak körében.

A Prímási Borrend fogadása

Borkülönlegességek és a hozzájuk komponált fogások

Apetito Étterem, 2008. szeptember 11.

Helibor Arany Sárfehér pezsgõ

Maurer Oszkár, Délvidék – Bakator 2007

Friss gomolyára tálalt confitált fogasfilé (intenzívebb fûszerezésû)

Zsigmond Pincészet, Felvidék – Ipolynyéki Rajnai Rizling 2007

Friss gomolyára tálalt confitált fogasfilé

Figula Pincészet – Vinum Primatis Csopaki Olaszrizling Válogatás 2007

Kacsacomb pástétom markánsan fûszerezve, magos rozskenyérre tálalva

Laposa Pincészet – Somlói Olaszrizling Selection 2006

Kacsacomb pástétom búzakenyérre tálalva

Patrícius Borház – Vinum Primatis Tokaji Furmint 2006

Sáfrányolajban sült vörös márna filé fenyõmézes boresszenciával

Tóth Sándor – Vinum Liturgicum Áldozói Aranyveltelini 2003

Aszalt gyümölcsökkel töltött gyöngytyúkmell sárgabarackos curry mártással

Drozdík József és Attila, Felvidék – Párkányi Szent Lõrinc 2006

Szegfûborsos rosé kacsamell kukorica polentán pirított szegfûgombával

Balla Géza, Arad-Hegyalja – Ménesi Kadarka 2005

Csontos báránygerinc zöldséges vajbab raguval

Tringa Pincészet – Vinum Primatis Szekszárdi Kékfrankos 2006

Angolos szürkemarha bélszín som pürével töltve

Gergely Vince – Vinum Primatis Tokaji Cuvée 2002

Citrusos-túróhabos rétes

Mini blinire tálalt sárgabarack ragu

Forrás:
[hirszerkeszto]

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Borfesztivál a Tescóban: fittyet hánynak a kormányra!
NextContinue
Burgenlandban is készíthetnek soproni bort

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press