Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Mit lehet csinálni a parafadugóval?

Tizenhatezren csatlakoztak az „Én a parafával vagyok” elnevezésû, olasz nyelvû Facebook-oldalhoz. Milánóban és környékén már több mint 70 parafadugógyûjtõ-pont mûködik. Torinóban óvodások, iskolások, éttermek, kereskedelmi láncok, borkóstoló egyesületek is részt vesznek a 2011 elején indult, a WWF zöldszervezet, a Gambero Rosso és a Slow Food olasz gasztromozgalmak szponzorálta kampányban.

A természetes fakéreg elõnyeit és pozitív környezeti hatását hirdetõ kampány 14 országot érintett, élükön a parafa világpiacát vezetõ Portugáliával, a második helyen álló Spanyolországgal és a harmadik helyezett Itáliával.

Olaszország – az ágazatban nemzetközi hírnévvel bíró szardíniai parafatermelõknek köszönhetõen – évente 17 ezer tonna, vagyis másfél milliárd darab parafadugót gyárt. Ennek hetven százalékát a boripar használja fel, innen a fogyasztók háztartásába kerül, majd a szemétbe. A kampány éppen a parafa újrahasznosítását célozta meg.

A 2010-ben indított kísérleti fázisban, Itáliában több mint egymillió parafadugót gyûjtöttek össze. A parafa alapanyagként a bioépítkezésben, bútorgyártásban is alkalmazható. Egyre gyakrabban használják dekorációként, a szobrászatban és dizájnelemként is.

A Demoskopea olasz közvélemény-kutató felmérése szerint az olaszok 57 százaléka kizárólag parafadugós bort és pezsgõt vásárol, és ha parafadugós az üveg, többet is hajlandó érte fizetni.

Forrás:
Inforádió
http://inforadio.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
„Borászat – Borásza” Gál Tibor emlékdíj
NextContinue
Prestige Award 2 ½

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press