Mit ér a bor, ha magyar?
A magyar borok alulértékeltek – mondta Radócné Kocsis Teréz az Argárgazdasági Kutatóintézet munkatársa Miskolcon. Majd arról számolt be, hogy visszaesett a palackozott borok kivitele.
Nõtt a hordós borok exportja, de nem olyan mértékben, hogy pótolta volna a kiesést. Az európai piacokon emelkedett a vörösbor és a minõségi bor ára. Spanyolországban kétszer annyit adnak a vörösborért, mint a fehérért.
Mint mondta az Unióhoz való csatlakozással nyitottabbá vált a magyar borok piaca. A legutóbbi felmérés szerint visszaesett a hazai szõlõtermelés a szõlõültetvények elöregedtek. 20 ezer hektár azonnali cserére szorul. A tokaji bor biztos nyerõ lesz Európában, errõl már Gervald László a Tokajhegyaljai Andrássy kúria vezetõje beszélt.
Gervald László elmondta: – Remélem, a magyar bor nagyon hamar sokat fog érni. Az Európai Unióban 150-170 millió hektóliter bor terem. Magyarországon 4 millió, csepp a tengerben. De ez a csepp ez egy nagyon fontos dolog, mert itt van a tokai aszú, bordíszes, természetes bor, ez a világon nagyon kevés helyen van. Reményeink szerint az Európai Unióban Tokajhegyalja nyertes lesz.
Forrás:
Magyar Rádió
http://www.radio.hu