Milyen elismerést nem kapott még Szepsy István?
Egy új díjról, a Prestige Awardról is beszámolt legutóbbi adásában a Hordóminta, az InfoRádió bormagazinja. Doszpod László alapító a mûsorban elmondta: az elismerés a legnagyobb presztízsû magyar borászatnak jár.
A Prestige Award esetében egy borászat szakmai tekintélyérõl van szó, hírnevérõl, reputációjáról. Mérlegelni kell magának a borászatnak a szakmai tekintélyét, teljesítményét, az ismertségét, jó hírnevét, a hitelességét, a fogyasztói megítélést, a borok kiválóságát és azok elismertségét, a borászat márkáinak pozicionálását, ismertségét, illetve a borászat forgalmának csatornája is fontos szerepet játszik a presztízs megítélésében.
Doszpod Lászlótól azt is megkérdeztük, hogy a díj mennyiben különbözik a többi, a szakmában már ismert elismeréstõl? Ha ez lenne a sokadik díj, ugyanolyan szempontrendszer alapján, mint a többi, akkor biztosan nem tulajdonítanék neki jelentõséget – mondta. Azonban ez egy nagyon-nagyon pozitív példája az összefogásnak, mégpedig a bor témaköré csoportosuló média részérõl. Határozott szándék volt, hogy a díjhoz kapcsolódóan a zsûribe a sajtó olyan képviselõit hívjam meg, akik a borhoz és a médiához is, így a presztízs kérdéséhez is jól értenek.
De szerepet kap a zsûriben a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, egy háromszoros sommelier bajnok, egy gasztrofilozófus, több borszakértõ, több nemzetközi borakadémikus, egy valódi akadémikus és számos borszakíró is. Egy adott napon mindenki egy szavazatot adott le. Ha valaki ötven százalék fölötti mértéket ér el, akkor megválasztottnak tekinthetjük, ha nem, akkor a legtöbb két szavazatot kapott borászatra újból indul egy szavazás, így alakult ki az ez évi végeredmény is.
2010-ben a zsûri döntése alapján a Prestige Awarde-ot a Szepsy Borászat nyerte. Bízom benne, hogy ez a hír nagyon sokunk számára nem meglepõ, hiszen az elmúlt húsz év esetében szinte töretlen fejlõdésrõl szólt. A magyar borászatban, ahol inkább egy trendszerváltás volt, de a Szepsy Borászatnál egyértelmû, és nagyon kitapintható szakaszai vannak a fejlõdésnek. Gondoljunk Tokaj száraz furmintjaira, ezek dûlõszelekciójára, a nagy aszúkra vagy a szamorodnira. Mindenféleképpen példaértékû az a teljesítmény szakmailag és emberileg is, amelyet a Szepsy István által vezetett borászat produkált az elmúlt két évtizedben – hangsúlyozta Doszpod László, a Prestige Reserve Club elnöke.
Forrás:
Inforádió
http://inforadio.hu